megemlékezés

2018.01.13. 17:00

A mennyei örök hazában a 140 ezer hősi halott

A doni katasztrófára emlékeztek péntek este a városban, a Hősök terén levő háborús emlékműnél.

V. Varga József

koszorúzás

– A magyar történelem tele van fekete dátumokkal, január 12-én az egyik legsötétebbre, a 75 évvel ezelőtt lezajlott

doni áttörésre, és a hóban, fagyban harcoló és elesett hősökre emlékezünk, arra a 140 ezer honfitársunkra, rokonunkra, akik ott vesztették életüket, megsebesültek vagy fogságba estek – mondta a többi között beszédében Gál Sándor nyugállományú százados, a Sárbogárdi Honvéd Bajtársi Egyesület elnöke.

A háborús propaganda nem engedte, hogy az ország közvéleménye szembesüljön a tényleges tragédiával. A gyászt a háború után sem lehetett kibeszélni, a 2. magyar hadsereg megsemmisülése tabu témának számított, pedig az ember természetével ellentétes, alapvető jogainak megtagadása, ha egy nép nem gyászolhatja halottait.

Az emlékműnél Gál Sándor (j) és Streng Ferenc nyugállományú rendőr alezredes is koszorúzott és gyújtott mécsest Fotó: V. Varga József

– A Don-kanyarban süppedő több ezer jeltelen sír az értelmetlen áldozat örök mementója – zárta gondolatait a megemlékezés szónoka.

A hősök a mennyei örök hazában élnek! – hangsúlyozta imáját követően Kovács Csongor református lelkész. Somogyváry Gyula: A boldog szunnyadókhoz című versét a középiskolás Ambrózi Miklós szavalta; a háborús emlékműnél az emlékezők koszorúztak és gyújtottak mécsest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában