Mankót kap az öreg platán

2018.01.25. 15:56

Inkább módosítják a tervet, de nem vágják ki a fát az Országzászló téren

Bár a kidőlés fenyegeti, nem vágják ki a fehérvári  Országzászló tér sarkán álló 60 éves platánfát, hanem megtámasztják.

B. Kiss László

A székesfehérvári belvárosában fekvő Országzászló téren javában zajlanak a munkálatok, melyek a Virágóra mögött fekvő tér eredeti állapotának visszaállítását célozzék. A teret idős, nagyra nőtt platánfák szegélyezik. A munkálatok megkezdését követően tűnt föl, hogy a patika szomszédságában álló faóriás támasztógyökerei elégtelenül fejlődtek: nem  a föld mélye felé, hanem kizárólag oldalirányban, a Virágóra felé, a talajfelszín közelében találhatóak. A gyökerek, melyek a tervezett burkolatszint kialakítását akadályozzák,  a földmunkák során ráadásul megsérültek, Ezért az önkormányzatnak válaszút elé került. Döntenie kellett a fa – a terv módosításával járó – megtartása vagy a kivágása között.

A tér felújítása egyébként a terv szerint zajlik, átadása a nyáron elején várható – tudtuk meg a polgármestertől.  Fotó: Nagy Norbert

A 60 éves platánfa egyébként – úgymond – nagyon jó egészségi állapotnak örvend, a kivitelező pedig elvégezte a sebkezelést a megsértett gyökereken és földdel visszatakarta azokat. Az önkormányzat mindent mérlegelve úgy döntött,  hogy megtámasztják a fát, Még azon az áron is ragaszkodnak hozzá, ha  ez a támasztószerkezet némileg furcsának, oda nem illőnek is tűnhet a felújított téren. Minderről Cser-Palkovics polgármester és Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda munkatársa számolt be csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában