Közigazgatási központ lesz

2018.01.05. 13:00

Közigazgatási központ lesz az egykori dunaújvárosi zöld rendelőből

A Fejér Megyei Kormányhivatal átveszi 2018. január 4-től Dunaújváros önkormányzatától a volt II. számú orvosi rendelő, más néven az egykori zöld SZTK épületét. Az átalakítást követően, csaknem kétmilliárd forintos beruházás eredményeként, ott kap majd helyet a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala.

A Modern Városok Program adott lehetőséget arra, hogy a dunaújvárosiak visszakapják a „zöld sztk-t”

Fotó: Zsedrovits Enikő

A tegnapi átadás-átvételi eseményen elhangzott, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal azonnal átadja a nyílt közbeszerzési eljáráson kiválasztott kivitelezőknek (mint közös ajánlattevőknek) az épületet, ahol a lehető legrövidebb idő alatt kialakítják a megyei kormányhivatal új, modern járási hivatalát.

- Óriási nap ez a mai. Bízom benne, hogy a zöld rendelő ismét méltó módon, városi igényt szolgál, remélhetőleg még az idén – mondta Dorkota Lajos a MEKH elnöke.

Rá sem ismernek majd a zöld rendelőre – az átalakítás után ilyen impozáns lesz az épület főbejárata

A Dunaújvárosi Járási Hivatal kilenc szervezeti egysége közül hét kap majd helyet itt, az új irodaházban, csak a korszerű kormányablak és a felújított munkaügyi kirendeltség marad a régi helyen. Összesen 134 hivatali dolgozó foglalkozik majd az ügyfelekkel az egykori rendelő közel 5000 négyzetméteres területén, amelyet modern épületté alakíttatunk. A földszinten és az első emeleten nyitott, a mindenkori elvárásoknak megfelelő, ügyfélhívóval ellátott ügyfélszolgálati helyek lesznek, kényelmes ügyfélvárókkal. A mozgáskorlátozottak számára biztosított lesz az akadálymentes közlekedés, a mosdó.

A Modern Városok Program adott lehetőséget arra, hogy a dunaújvárosiak visszakapják a „zöld sztk-t”
Fotós: Zsedrovits Enikő

- Az átalakítás költsége 1 milliárd 930 millió forint – tájékoztatta a megjelenteket dr. Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő hozzátette az elhangzottakhoz: – A közigazgatás korszerűsítésének fontos állomása, hogy a zöld rendelőből a járási hivatal irodaháza lesz, ahol egy helyen intézhetik ügyeiket az állampolgárok. A 2013. január 1-jétől létrehozott új járási rendszeren belül a dunaújvárosihoz 70 ezer választópolgár, 90 ezer polgár tartozik. Számukra teremt korszerű ügyintézési lehetőséget majd ez az új közigazgatási központ a Modern Városok Program részeként. A megvalósítás fontos állomása a mai munkaterület-átadás. Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere rövid zöldrendelő-történeti áttekintést adott, kezdve azzal, hogy az akkori baloldali városvezetés 2004-ben eladta az egészségügyi funkciójú épületet 118 millió forintért, majd – mivel ott működtek a szak- és körzeti rendelések – kényszerből visszabérelte azt az önkormányzat havi 15 millió forintért. A vevők később 400 millióért továbbadtak az épületen, majd az új, többségi tulajdonos zárat cserélt és lakatot tett a „házra” úgy, hogy 2010. július 2-án reggel a bezárt ajtók fogadták a betegeket, el kellett költöztetni a rendeléseket. Négy éven át csak a pusztulás volt ott – Iván László fideszes képviselő 2014-ben még jelöltként kezdte el ott a rágcsálóirtást és a rendrakást. A többéves tárgyalássorozatot tavaly sikerült eredménnyel lezárni, és megállapodni a tulajdonosokkal arról, hogy a város visszaveszi a rendelőt. Költségvetési forrás azonban nem volt az épület megmentésére, csak terv, amelynek megvalósítására a Modern Városok Programmal biztosított lehetőséget a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában