jelentős változások

2017.12.18. 09:30

Húsz éve önállóak, most a jövőre koncentrálnak

Önállósodásának 20. évfordulóját ünnepelte december derekán a település. A különválás óta eltelt időszak Zichyújfalu életében számos jelentős változást hozott.

S. Töttő Rita

A faluközpont is folyamatosan fejlődik Zichyújfaluban – újabb álmokat is szövögetnek a területen Fotó: Igari Balázs

Zichyújfalu életébe 1997. december 15-én érkezett a változás, a köztársasági elnök aláírásával, aki akkor deklarálta a település Gárdonytól való különválását. Az első önálló választásra a következő év januárjában került sor, de a település vezetői, lakosai az előbbi dátumra emlékeznek elsőként.

Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést a faluban, melyre meghívták a korábbi képviselőket, pedagógusokat is. Füzesiné Kolonics Ilona, a település polgármester asszonya így emlékezett vissza az előzményekre:

- Korábban mindig tartozott valakihez Zichyújfalu – mondta, utalva arra, hogy Gárdony előtt Seregélyeshez tartozott a település, melynek köszönhetően a településrészhez tartozó vállalkozások iparűzési adói is mindig a központi önkormányzathoz kerültek. Ez volt a különválásra való vágyakozás fő indoka is: a helyi – akkor még működő – takarmánygyártó üzem jelentős iparűzési adóval járult ugyanis hozzá a helyiek büdzséjéhez, mellyel Zichyújfalu maga kívánt gazdálkodni.

A faluközpont is folyamatosan fejlődik Zichyújfaluban – újabb álmokat is szövögetnek a területen
Fotó: Igari Balázs

Volt is egy álmunk – mutatott rá a település vezetője: a kicsi, szűkös iskolát szerettük volna kibővíteni. A különválás és önálló gazdálkodás végül elindulhatott, a gazdasági válság azonban majdnem keresztülhúzta a terveiket – végül lett ugyan iskolabővítés, de hitelből. Később jobban megindultak a fejlesztések: megújult az orvosi rendelő, az iskola udvarára és a település központjára is sokat költöttek. Az úthálózat 75 százaléka új burkolatot kapott, útfelújításra pedig csak idén 18 és fél millió forintot költöttek. Emellett pedig, szintén az idei esztendőben, az iskola melletti csodálatos tornatermet adhatták át a lakosságnak, a diákoknak, amely minden álmukat felülmúlta.

- A csatornázás is előkészületben van – tette hozzá Füzesiné. – Ha sikerül elérnünk, hogy a gárdonyi agglomerációhoz csatolnak bennünket, akkor bekerülhetünk abba a pályázati körbe, amely támogatja ezt az elképzelésünket is. Emellett a kastély, az iskola és az óvoda energetikai korszerűsítése is a közeljövő tervei közé tartozik. Idén elkészültek a felmérések az épületek ablakcseréjére, hőszigetelésére, villany- és fűtésrendszerére vonatkozóan, mégpedig azért, hogy ha e témában írnak ki pályázatot, azonnal tudjunk lépni – vázolta a település polgármestere, hozzátéve: – Igyekszünk ezentúl is a jövőre koncentrálni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában