nemzethez szól

2017.12.18. 12:00

Rendületlenül – 300 diák adja elő a Szózatot

A Szózat születésének napjára időzítik a szervezők, hogy 300 diák mondja el második nemzeti imádságunkat.

Nagy Zoltán Péter

Vörösmarty Szózatának kézirata

December 19-én, kedden 19 órakor tervezik, hogy a Vörösmarty Színház nagyszínpadán mondják el általános és középiskolás fiatalok Vörösmarty Mihály Szózat című versét. A költő több alkalommal is átírta versét, de amikor 1836. december 19-én kiadta kezéből, Vörösmarty Mihályt a „nemzet ébresztőjeként” fogadták el. Hasonlóan Kölcsey Himnuszához, a hazaszeretet áll a vers középpontjában, de míg Kölcsey Isten segítségét kéri, addig Vörösmarty a nemzethez szól.

Vörösmarty Szózatának kézirata

A Szózatban leírt „rendületlenül” szó mára szakrális értékkel bír, amit magyar ember tisztelettel ejt ki, s tudja, honnan származik. A Vörösmarty Színház ezért kívánja színpadára vinni a diákok segítségével a nemzet „ébresztőjét”, sőt felhívással fordul valamennyi magyar nyelvű színházhoz, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és december hónap legyen a Rendületlenség hava! Hangozzon el ezrek tolmácsolásában Vörösmarty halhatatlan műve, a Szózat! – buzdítja a Kárpát-medence színházait a fehérvári teátrum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában