Katasztrófavédelem

2017.12.21. 15:38

Nyertes pályázaton beszerzett eszközöknek örülhetnek az önkéntes tűzoltók

Önkéntes tűzoltó egyesületek és járási mentőcsoportok vehették át csütörtökön a pályázaton elnyert eszközeiket a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Bokros Judit

A Szent Flórián körúti központban Magosi Lajos, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a megjelent önkénteseket, majd Varga Gábor megyei országgyűlési képviselő szólt, méltatva az önkéntesek önfeláldozó munkáját, tevékenységük fontosságát. Ezután következett a pályázaton elnyert informatikai eszközök, védőfelszerelések, egyéb, a munkához szükséges kellékek átadása.

Magosi Lajostól megtudtuk: az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek számára 2017-ben országos szinten 600 millió forintos pályázati forrás állt rendelkezésre. Ebből a megye 25 önkéntes tűzoltó egyesületének 16 millió forintot sikerült elnyerni, a két mentőszervezet – a bicskei járási mentőcsoport és az enyingi járási mentőcsoport – pedig 2,3 millió forintot kapott.

A pályázat nem csupán az eszközbeszerzést támogatta, hanem abból például képzést, működtetést, laktanyafelújítást is meg lehet valósítani. A legnagyobb igény mégis védőfelszerelésre, a tűzoltást segítő eszközökre volt – mondta el Magosi Lajos, aki azt is kiemelte: a kormány és a katasztrófavédelem egyaránt fontosnak tartja az önkéntesek tevékenységének támogatását.

Fotó: Pesti Tamás

A pályázható forrás 2010-ben még 100-120 millió forint volt, ehhez képest jelentős előrelépés az idei 600 millió forint. Jövőre pedig várhatóan 700 millió áll majd rendelkezésre azért, hogy az önkéntesek minél jobban együtt tudjanak működni a hivatásos szervezetekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában