meleg ruha hideg napokra

2017.12.21. 20:44

Karitászhoz bátran lehet adakozni, jó helyre kerülnek a felajánlások

A Karitásznál jó ideje szerveznek adományosztást rászorulóknak. Egy önkéntes mesélt arról, hogyan is történik mindez.

Bokros Judit

bedemann diána

A szükséget szenvedők segítése időszaktől függetlenül fontos, ám így, karácsony táján érthetően még nagyobb hangsúly helyeződik a jótékony tettekre. Sok segítő szervezet, csoportosulás van, némelyik több évtizedes múltat tudhat a magáénak, más egészen friss kezdeményezés. A rászorulók örülnek, bárkitől kapnak is.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász a Lövölde utcában működik. Az intézményvezetőtől, Nagy Lajosné Krisztinától megtudtuk: az ügyfélfogadást még 1995-ben alakították ki, a rászorulók azóta kaphatnak náluk adományokat. A Karitászt bárki felkeresheti, de az évek során kialakult egy rendszer arra, kik, hogyan vehetik igénybe az ingyenes osztást. Így regisztrált hajléktalanoknak, nagycsaládoknak, kis pénzből élőknek adnak ruhát, élelmiszert. Egy pékség jó ideje támogatja őket, és sok egyéb adományt – például játékot, ruhát – kapnak jó érzésű emberektől. Karácsony táján érezhetően több holmi érkezik, így többet is tudnak adni a hozzájuk fordulóknak.

Bedemann Diána hetente kétszer oszt adományokat Fotó: a szerző

A házban – amelynek egyik része bolt, ahol a jobb minőségű ruhákat olcsón lehet megvásárolni – szerdán és pénteken Bedemann Diána végzi önkéntesként az osztást. Ott jártunkkor megmutatta, hogy a ruhákat méret, típus szerint különböző dobozokban tárolják a férfiaknak, a nőknek és gyerekeknek szánt holmik pedig külön helyen vannak. Diána már sokakat ismer, hiszen több „törzsvendég” van, aki a téli hidegben szeretne zoknihoz, nadrághoz, kabáthoz jutni. Ő ilyenkor kikeresi a megfelelő méretet, megmutatja a ruhát, amit el is vihet a hajléktalan rászoruló. Aki kap még pékárut is, és ami nagyon fontos: néhány jó szót a kedves segítőtől.

Diána mindig följegyzi, adott napon ki jár a Karitásznál az ügyfélfogadás alatt. Ha új ember érkezik, attól kéri, hogy regisztráltassa magát hajléktalanként, utána kaphat az adományokból. Addig esetleg egy péksüteményt ad neki, ha van elég.

Egy-egy nagycsaládra, nehéz körülmények között élő emberre szintén vár csomag, ebbe főleg élelmiszerek kerülnek. A rászorulóknak mindez nagy segítség, ám Dia tapasztalatai szerint a tárgyi adományokon túl sokat jelent az a kis törődés, odafigyelés, amit ilyenkor, az osztás pillanataiban kapnak.

A Karitászhoz tehát bátran lehet adakozni, ott is jó helyre kerülnek a felajánlások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában