Határozott ügymenet

2017.12.01. 11:30

Mit tehetünk abban az esetben, ha nem szállítják el a szemetet?

Mit tehetünk, ha valamilyen okból kifolyólag nem szállítják el, az amúgy időben kitett szemétgyűjtő edényt a házunk elől?

Szanyi-Nagy Judit

fgfgf

A napokban egyik olvasónk, Várhelyi Attila fordult a Hírlaphoz a következő problémával: a székesfehérvári házuk elől nem vitte el a szolgáltató az időben kirakott kék kukát. Attila ezt követően telefonon, majd személyesen is felkereste az illetékeseket, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy az edényben oda nem illő üveghulladékot találtak. Ezt olvasónk cáfolta.

Megkeresésünkre a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Steigerwald Tibor elmondta: ügyfelük valóban tett panaszt az ügyfélszolgálaton, ahol panaszfelvételi jegyzőkönyv is készült.

– Erre az ügyfél 15 napon belül írásban kap választ. Ennek ügymenete, tehát maga a válaszadás folyamatban van. Mivel az ügyfél telefonon is jelezte a problémát a személyes panaszfelvételt megelőzően, így kollégáink utánaérdeklődtek az esetnek. A járat azt a tájékoztatást adta, hogy tényleg nem szállítottuk el az edény tartalmát, mivel a kék edény üveghulladékot tartalmazott, amely nem elhelyezhető hulladéktípus a kék kukában. Járataink mindig készítenek listát azokról a címekről, ahol nem a megfelelő hulladék került az edénybe és nem szállították azt el. Az ügyfél esete és címe is szerepelt a listán. Ezeket a címeket járataink jelzik ügyfélszolgálatos kolléganőinknek, az ügyfél edényére pedig egy tájékoztató matricát ragasztanak, melyen szerepel, hogy az edénybe nem a megfelelő hulladék került, így nem szállították el. Ez ebben az esetben is ezen ügymenet szerint történt – válaszolta Steigerwald Tibor.

Várhelyi Attila helyesen járt el: panaszt tett, erről jegyzőkönyv is készült. Egyelőre várja a szolgáltató válaszát Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Így mikor szállítják el?

Amennyiben az oda nem illő hulladékot a panaszos eltávolítja a szelektívgyűjtő edényből, két hét múlva, a következő szállítás alkalmával elviszik azt. Ha az így „feltorlódó” szelektív hulladék (csomagolási műanyag, fém, papír) nem fér a kék edénybe, a kuka mellé, egy áttetsző zsákban kell kihelyezni azt. Az újságot, kartonpapírt érdemes kötegelni – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Tegyük tisztába: milyen hulladék való az edénybe?

Székesfehérvár családi házas övezeteiben kétkukás gyűjtés zajlik. Ez azt jelenti, hogy a lakos régi, saját edényében a biológiailag lebomló hulladékot (azaz települési vegyes- vagy kommunális hulladékot), míg a kék edényben az elkülönítetten gyűjtött, azaz szelektív hulladékot szükséges elhelyezni az ingatlan elé, a gyűjtési napokon legkésőbb reggel 6 óráig, úgy, hogy az se a gyalogos, se a járműforgalmat ne akadályozza. A kék kukába a csomagolási fém-, csomagolási műanyag-, csomagolási papír hulladék tehető. Kartondobozt inkább lapjára hajtva, kötegelve az edény mellé szükséges helyezni. A többlet szelektív hulladékot áttetsző zsákban kell

kitenni a szelektív kuka mellé.

A csala-pénzverővölgyi hulladékkezelő telepre nemcsak a kommunális, hanem a szelektíven gyűjtött szemét is bekerül, a hulladékot itt átválogatják, s ami nem hasznosítható, csak az megy végül a lerakóba Fotó: FMH-Archív

A tiltólistás hulladékok

Nem tehető a kék edénybe biológiailag lebomló hulladék, szennyezett csomagolási hulladék, élelmiszer-maradék, veszélyes hulladék (például elem, fénycső, festék), üveghulladék, építési, bontási hulladék, hamu, salak – hangsúlyozza kérdésünkre Steigerwald Tibor.

Az üveghulladék hova mehet?

– Az ügyfél által említett üveghulladék a városban több ponton elhelyezett 1100 literes üveggyűjtő edénybe tehető. A részletes lista a deponia.hu/szelektiv_szigetek weboldalon található meg. Továbbá 2017 júniusától bővítettük a házhoz menő rendszerben gyűjthető hulladékok körét a csomagolási üveghulladékkal, melyet negyedévente gyűjtünk be. Így már házhoz menő jelleggel is kihelyezhető a csomagolási üveghulladék az ingatlan elé, gyűjtési napokon, áttetsző zsákban – kaptuk a választ.

 

Még aktuális: A zöldhulladék – Hogyan szállítják el?

- A zöldhulladék gyűjtése során az áttetsző, maximum 120 liter űrtartalmú zsákban elhelyezett, illetve a kötegelt, maximum 70 centiméter hosszú, 50 centiméter átmérőjű zöldhulladékot szállítják el.

- Csak azt a zsákot vagy köteget viszik el, amelyen fel van tüntetve az adott évre érvényes zöldhulladék matrica.

- A lakosok a nekik járó darabszámú díjmentes matricákat az adott évre vonatkozóan postán kapják meg, melyet a gyűjtési időszakban használhatnak fel.

- További zöldhulladék elszállítására feljogosító matrica ügyfélszolgálatainkon vásárolható – részletezte az ügyvezető.

Mikor szállítják el?

- Mint azt a Depónia Nonprofit Kft. illetékeseitől megtudtuk: a zöldhulladékot az idei évben december 1-jén, tehát ma viszik el utoljára.

- Ezt követően idén már csak egyszer van lehetőség a zöldhulladék elszállíttatására: december 12. és 15. között.

- A kijelölt négy napon a hulladékszállítási naptár szerint a zöldhulladékot és az üveget viszi el a szolgáltató, de mint megtudtuk, ez nem kizárólagos: a ház elé a megadott módon csak a zöldhulladék is kitehető.

- December 15. után legközelebb márciusban viszik el a zöldhulladékot.

Hová fordulhatunk?

Steigerwald Tibor ügyvezető igazgató tájékoztatása alapján több lehetőség is van:

- az ügyfélszolgálat e-mailes elérhetősége a következő: [email protected]

- telefonszám: 06-22/507-419

- személyesen, levélben: 8000 Székesfehérvár, Sörház tér 3.

További információk, így a házhoz menő üveghulladék vagy a zöldhulladék gyűjtésével kapcsolatos leírások, naptár a deponia.hu oldalon található.

A honlapon egyelőre még nem érhető el a 2018-as hulladéknaptár, annak feltöltése folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában