Úton a gyógyulás felé

2017.12.12. 14:30

Infúzión a ritka bagoly a sukorói Vadmadárkórházban

Egy inotai kertben találtak rá arra az eltört szárnyú bagolyra, aki, hála az állatszerető embereknek, már a sukorói Vadmadárkórházban lábadozik. Kérdés persze, hogy valaha is tud-e újra repülni.

Házi Péter

A szárnyára olyan kötést kapott a madár, ami segíti a seb gyógyulását - mutatja Berkényi Tamás állatorvos

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Egy inotai kertbe repült, vagy inkább zuhant le „Doktor Bubó”, ahonnan aztán a Balatonfelvidéki Nemzeti Park munkatársaihoz, végül pedig a sukorói Vadmadárkórházba került. Amint Berkényi Tamás állatorvos, a kórház működtetője lapunknak elmondta, leginkább a Bükkben, a nyugati határon fordul elő Magyarország legnagyobb méretű baglya, felénk azonban nagyon ritka a fokozottan védett madár.

Egy önkéntes segített az uhu szállításában, így a madár a szakszerű befogást követően nagyon hamar bekerült a Vadmadárkórházba. Az első vizsgálat szerint a kéztőnél, súlyos, elfertőződött, nyílt szárnytörése van, emiatt hosszabb ideje, nagyjából egy hete nem tudott vadászni. Így aztán legyengült, nagyon rossz, kiszáradt, kritikus állapotban érkezett Sukoróra. Jelenleg infúziót és antibiotikumot kap, inkubátorban van, amíg stabilizálni tudjuk az állapotát. Biztató jel, hogy hétfőn már felállt az inkubátorban, s a szárnyízülete is működik. Továbbra is kérdés azonban, hogy az idegek működése helyreállítható-e?

A szárnyára olyan kötést kapott a madár, ami segíti a seb gyógyulását – mutatja Berkényi Tamás állatorvos
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Ha sikerült stabilizálni az állapotát, utána lehet megpróbálkozni a szárny helyreállító műtétjével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában