„Nobelék előszobájában”

2017.12.26. 15:30

Molnár Áron együtt vacsorázott a svéd királyi családdal

Molnár Áron képviselte Magyarországot a 2017-es év Nobel-díj-átadó ceremóniáján, bankettjén és az azt megelőző szemináriumokon. Együtt vacsorázott a svéd királyi családdal és a friss Nobel-díjasokkal is.

Majer Tamás

Molnár Áron

A pusztaszabolcsi Molnár Áron a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium gépész szakára járt, jelenleg első-éves villamosmérnök hallgató a Budapesti Műszaki Egyetemen. Tavaly, a Hackaday Prize nevű nemzetközi innovációs versenyen negyedik helyezést ért el mentorával, Medvegy Tiborral közösen. Egy új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzort hoztak létre, 10 ezer dollárt nyertek vele.

Áron az internetes verseny eredményének köszönhetően szeptemberben elutazhatott az észt fővárosba, Tallinnba is, ahol a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen különdíjat kapott a dőlésérzékelőért, s továbbjutott a pittsburghi világdöntőre, a tudományos versenyek olimpiájára.

Előbb viszont nem az USA-ban, hanem Svédországban volt jelenése. Ahogy a tallinni tudós kirándulás, ez is a Hackaday Prize-on elért helyezés jutalma volt: részt vehetett az idei Nobel-díj-átadón.

Áron egy hétig volt oda a svéd fővárosban, ahol fizették minden költségét, angolul prezentálhatott 1300 diák előtt, a világ legnagyobb koponyáival cseveghetett az informális esten, s lőtt egy közös szelfit Kip S. Thorne-nal, 2017. egyik fizika Nobel-díjasával.

Áron (j) ifjú tudóstársai között. A bulizás sem maradt ki a programból, s bár Áron több este is inkább vizsgáira készült, volt ideje megtanítani egy példás honi mondást a többieknek: „Mit sütsz, kis szűcs?”

A Nobel Alapítvány támogatásával 1976 óta rendezik meg ezt az eseményt, azzal a céllal, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő huszonnégy, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálják a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsák a résztvevők tudományos pályáját – derült ki a Magyar Innovációs Szövetség lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Molnár Áron e szervezet delegáltjaként utazott Svédországba.

A Nobel-héten a tudósnövendékek meghallgatták az idei díjazottak előadásait is: Rainer Weiss, Barry C. Barish és Kip S. Thorne fizika Nobel-díjasok a gravitációs hullámokat észlelő LIGO múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszéltek. Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson kémia Nobel-díjasok a nagy felbontású mikroszkópjukról tartottak előadást, Kazuo Ishiguro irodalmi Nobel-díjas előadása életének kulcsmomentumairól szólt.

- Az egyik legizgalmasabb rendezvény a Nobel Lecture volt, ahol az irodalmi Nobel-díjas tartott egy lenyűgöző beszédet. Utólag fogtam fel, hogy eszméletlenül hatalmas megtiszteltetés volt, hogy ott lehettem – emelte ki Áron, akire – bizonyosan el nem ítélhető szakmai elfogultsága miatt is – leginkább a fizikai díjazottak előadása hatott.

- Rengeteg motivációval tértem haza a Nobel-hétről – mondta el lapunknak.

Áron egy hétig a tudományos pályájuk csúcsára ért gondolkodókkal szívhatott egy levegőt, de talán ennél is fontosabb, hogy ő is bemutatkozhatott – elsősorban válogatott kortársainak. Ezek a kapcsolatok megmaradhatnak. A szemináriumok, a múzeumlátogatások, a curling-edzés, a táncpróbák, a laktató halvacsorák vendégei között tán ott voltak a jövő díjazottjai is. Áron egy Jeremiah nevű amerikai sráccal közös startup beindítására készül. Mások a Stanfordra invitálták hálózatokat és mesterséges intelligenciát kutatni...

Nos, mit tehetnénk ehhez hozzá? Jegyezzük meg a fiatalember nevét: Molnár Áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában