tervek

2017.12.18. 13:00

Reneszánszát éli a magyar duda

Bár a Pávának vége, a pályának semmiképp! Király Dávid dudást a terveiről is faggattuk a Fölszállott a páva középdöntője után.

maj

Király Dávid palóc viseletben állt a Fölszállott a páva középdöntőjének színpadára Fotó: Váradi Levente lumidance

Király Dávid, a székesfehérvári magyar dudás a megszerezhető 50 pontból 49-et gyűjtött be a Fölszállott a páva című televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató első középdöntőjében. Kategóriájában a második lett, s nem jutott be a verseny döntőjébe.

- Rengeteget fejlődtem azalatt az időszak alatt, míg készültem a Pávára. Elmélyedtem sok dudás anyagban. Úgy érzem, hogy fejlődött a technikai tudásom, a hangszerismeretem, a játékmódom is – értékelt lapunknak a műsort követően. – Szeretném megpályázni a Népművészet Ifjú Mestere címet, s feltett szándékom, hogy magam is megtanuljak dudát készíteni – avatott be jövőbeli terveibe a fejér dudás.

A Páva zsűrielnökét, Sebő Ferencet is utolértük a színfalak mögött. Amikor megtudta, hogy Fejérből jöttünk...

- Székesfehérvár volt az első, ahol táncház épült. Az nem volt kis dolog! Pesovár Ferenc szerepe, az ő összefogása a táncosokkal nagyon fontos volt. Fehérvár azért is érdekes, mert Pesovárt – ’56 után – azért helyezték oda, hogy megbüntessék. „Itt gyűjtsél, ha tudsz!” S ő bebizonyította, hogy volt mit gyűjteni. Bejárta a Mezőföldet, a Duna menti területeket. Nagyon szép gyűjtemény keletkezett, amelyből a fehérvári táncházi mozgalom is táplálkozhatott – emlékezett Sebő Ferenc, a táncházmozgalom egyik elindítója.

Király Dávid miatt a dudáról, ennek a már-már elfeledett hangszer reneszánszáról is kérdeztük. – Minden hangszer jövője azon múlik, művelik-e vagy sem. A duda nehéz hangszer, de a dudások egyre elszántabbak és egyre jobbak – mondta a Kossuth-díjas énekes, népzenekutató.

Király Dávid palóc viseletben állt a Fölszállott a páva középdöntőjének színpadára
Fotó: Váradi Levente lumidance

- A dudát bütykölni kell, ki kell találni, hogyan működnek a sípok, a nádakat állandóan variálni kell. Becsülni való, hogy ezek a gyerekek olyan szépen megoldják a technikai részét is, hogy most már tökéletesen szóló dudák is vannak. Nem mindig voltak! A gyűjtéseknél is olyan dudákat fújtak, amelyeket 40 éve nem használtak, a falról leakasztva szólaltatták volt meg – mesélte.

Sebő szerint a magyar duda, mivel a fiatalok – köztük Dávid – birtokba vették, kezd újra kifényesedni. Úgy véli, hogy bár az egyszólamú zenétől elszokott a hallgatóság, érdemes kifülelni a dudazene szépségeit, értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában