27 mázsa ponty

2017.12.21. 11:00

Karácsony előtt megugrik a megvásárolt halak mennyisége

A számadatok szerint a magyarok kevésbé mondhatók nagy halfogyasztóknak. Ez az állítás a karácsonyi időszakban dől meg.

Szanyi-Nagy Judit

i

A karácsony előtti napokban látványosan megnő a megvásárolt halak mennyisége – tudtuk meg Szabó Krisztiántól, az egyik dinnyési halgazdaság vezetőjétől. Ugyancsak ő mondta el lapunknak azt is, hogy a vásárlók körében a legnépszerűbb halfaj a ponty, de keresett még a kárász és a busa is. Januártól pedig még olcsóbban juthatunk hozzá kedvenc halainkhoz.

- Amikor októberben megkezdődik a halászat és bővül a választék, egy kicsit jobban beindul a halak iránti kereslet. Mi eddig csak péntekenként voltunk nyitva, a héten azonban már minden nap, valószínűleg ez is befolyásolja a keresletet. Mindenesetre az általános, napi 2-3 mázsás eladásról indulva múlt pénteken már közel 10 mázsa pontyot értékesítettünk. A karácsonyhoz közeledve az is jól látszik: a számadataink a tavalyihoz hasonlóak lesznek, a héten 27-28 mázsa ponty értékesítése várható – osztja meg tapasztalatait Szabó Krisztián, az egyik dinnyési halgazdaság vezetője.

Fotó: Pesti Tamás

A pontyon túl 1-2 mázsa közötti mennyiségben egyéb halat, például kárászt, busát és harcsát is értékesítenek az ünnepi időszakban. A halgazda úgy látja: a vásárlók a busát annak olcsósága és rendkívül egészséges mivolta miatt szeretik, leginkább sütve.

- A halászléhez általában pontyot, míg az alapléhez egy kis kárászt szoktak vásárolni az emberek. Aki ismeri, szívesen vesz amurt, amely nagyjából annyira szálkás, mint a ponty, de zsírmentes és szép, fehér hússal rendelkezik. Az amurhús konzisztenciája a süllőéhez hasonló – mondja a szakértő.

A bajszáról ismert harcsa inkább prémium kategória Fotó: PT

A prémium halak közül a harcsa és a süllő az ismertebb – bár az utóbbihoz nehezebb hozzájutni. A harcsát szálkamentessége miatt kedvelik a vásárlók. Az élőhalak árai (kilogrammban mérve) az alábbiak szerint alakulnak: a ponty 900 és 1300 forint, a kárász 590 és 800 forint, a busa 490 és 700 forint, a harcsa 2600 és 3500 forint között mozog. A süllő általában 3500 forinttól kezdődően található meg a gazdaságokban.

Az árak 2018 januárjától egyébként érdemben változhatnak, ugyanis a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára júliusban bejelentette: a halhús áfája csökkenni fog, az eddigi 27 százalék helyett 5 százalék lesz. Mint azt Szabó Krisztián elmondta: ez várhatóan egy 10 százalékkal olcsóbb fogyasztói árat jelent majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában