Közlekedésbiztonság

2017.12.01. 08:11

Hólánc, só, lapát, takaró – Készüljünk a télre!

Csupán néhány eszköz, amely téli útviszonyok mellett nélkülözhetetlen minden autó csomagtartójából.

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: katasztrófavédelem

A laktanyában a tűzoltók heti rendszerességgel ellenőrzik és karbantartják a gépjárműveken elhelyezett felszereléseket, amelyre a téli hónapokban is fokozott figyelmet fordítanak. A tűzoltószerekre az elmúlt hetekben síkosság-mentesítő sót, több takarót és a hóláncot is felmálházták.

Fotós: katasztrófavédelem

A szerkarbantartás során a székesfehérvári hivatásos tűzoltók tételesen átvizsgálják a gépjárműfecskendők málhaterében elhelyezett szakfelszereléseket, kéziszerszámokat, kipróbálják a benzinmotoros kisgépeket, mint például a korongos gyorsdarabolót és a láncfűrészt, valamint a hidraulikus feszítővágót és –hengert. Ellenőrzik a magasból mentő létrát és a tűzoltódarut.

Fotós: katasztrófavédelem

Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának védelme érdekében Fejér megye három hivatásos tűzoltó-parancsnokságán és a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrsön összesen nyolc gépjárműfecskendő, egy tűzoltódaru, egy úgynevezett gyorsbeavatkozó pálya szer és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat áll folyamatos készenlétben.

Fotós: katasztrófavédelem

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a tűzoltói beavatkozást igénylő balesetek száma a hirtelen megváltozott útiszonyokkal összefüggésben emelkedik meg. Télen a műszaki mentések többségét a hóban elakadt kamionok, árokba csúszott személygépkocsik teszik ki. A hideg idő beköszöntével a gyalogosoknak és az autósoknak egyaránt változtatni kell a közlekedési szokásaikon. A nedves, csúszós útfelületek miatt lassul a forgalom, hosszabbodik a menetidő. Fontos, hogy a gépjárműveket a télnek megfelelően készítsük fel a használatra. Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, vonókötél, alkalmanként kismennyiségű érdesítő anyag, hosszabb utakra vigyünk magunkkal takarót, enni- és innivalót. Előfordulhat, hogy napközben az előre jelzetthez képest jelentősen változik az időjárás, ezért mielőtt hazaindulnánk a munkából, tájékozódjunk az aktuális időjárásról és az utak állapotáról. A szabadidős programok során is ez a legfontosabb teendő, legyen szó szabadtéri vagy fedett helyszínről. Bárhová is megyünk ebben az időszakban, mindig legyen nálunk egy feltöltött mobiltelefon, hogy baj esetén segítséget tudjunk kérni.

Fotós: katasztrófavédelem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában