Gyergyószentmiklós

2017.12.23. 08:00

Egy székely ember, aki Székesfehérvár tiszteletbeli polgára

Székesfehérvári küldöttség járt a székely városban Szent Miklóskor. Az ott töltött napokon sok érdekes emberrel találkoztunk.

Silye Sándor

dhdh

Deák Lajosné, Horváth Miklós Csaba székesfehérvári önkormányzati képviselők, Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör alelnöke mellett még 4 fő képviselte a várost. Az egyik nap Virág Zsolt vendégei voltunk, olyan székely fiatalemberé, aki nyitott a világra, a világ dolgaira. És Székesfehérvár tiszteletbeli polgára...

Kiváló a kapcsolata a Fejér megyei székhellyel, annak szervezeteivel, így a Honvédség és Társadalom Baráti Körrel is. Meseszerű a történet, meseszerűen kezdtük a HTBK, és a gyergyószentmiklósiak történetét: hol volt, hol nem volt... Innen Zsolt folytatta. – Régen történt, 1944 szeptemberének egyik napján, ami gyászos nap volt, mind Gyergyószentmiklós, mind Székesfehérvár életében. Városunk határában 159 székesfehérvári magyar katonát gyilkolt meg a szovjet veszedelem. Olyan embereket, akik majd ezer kilométerre eljöttek az otthonukból, és a történelmi Magyarország határait védve életüket áldozták a hazáért. Sajnos 1989-ig tilos volt e sírokat gondozni, a katonák emlékét őrizni, de mindig volt pár tisztességes gyergyói ember – köztük a nagymamám is -, akik mindig gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya, virág legyen a sírokon. Ez volt a régmúlt. De a közelmúltban létrejött az a nagy találkozás, amitől kezdve másabb lett minden. – Kerestük a kapcsolatot Székesfehérvárral, mert tudtuk, a Szent István gyalogezred katonáit temették el itt. A HTBK országos szervezetének, Tóth Zsigmond ezredesnek köszönhetően fel tudtuk venni a kapcsolatot a székesfehérváriakkal. Aztán megjelent nálunk Görög István ezredes és egy busznyi fehérvári baráti kör tag, és eldöntöttünk, hogy az itt nyugvó katonáknak méltó emléket állítunk, majd 2008. május 18-án felavattuk a gránit emlékkövet. Pártpolitikától függetlenül ez Fejérben nemzeti üggyé lett, 1998-ban Warvasovszky Tihamér alpolgármester és Horváth Miklós Csaba képviselő urak már itt voltak és tárgyaltak a két város kapcsolatáról. Zsolt Székesfehérvár tiszteletbeli polgára lett.

Együtt a barátok társasága, Virág Zsolt (j3) a házigazda Fotó: A szerző

- Mit jelent ez a cím a székely ember számára?

- Talán életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy Székesfehérvár, a történelmi Magyarország hajdani fővárosának a tiszteletbeli polgára lehetek! Azon munkálkodtam, hogy nemcsak a baráti kör, és egy itteni civil szervezet, hanem a két város, a város vezetői között is jó legyen a kapcsolat. Ez pedig akkor az igazi, ha az együttműködés lebomlik különböző szintekre. Amellett, hogy ez a 159 katona egy életre összekapcsolt minket. Tőlünk egy általános iskolának és egy gimnáziumnak van testvérkapcsolata Székesfehérvárral, de a sportklubok, a kulturális egyesületek is élő kapcsolatot képeznek a két település között, szerencsére ezek mind önjárón intézik a dolgukat egymással. A székely ember minden magyarhoz baráti szívvel közelít. A Székesfehérváron élők közül sokan érzelmi alapon gondolnak ránk, tiszta magyar gyökeret keresnek itt, amiből feltöltődhetnek, de van, aki amolyan régimódi székelynek gondol minket.

- A közös történetnek alighanem messze még a vége. De most hova tovább...?

- Azt gondolom, ami összetartozik, az össze is fog tartozni, e téren optimista vagyok. A kapcsolataink tovább mélyülnek, az oktatásban való együttműködésünket felsőoktatási szintre lehet emelni a szó minden értelmében. Gazdasági téren Fehérvár akkora potenciállal rendelkezik, amit lehet, kell exportálni Székelyföldre. Szerencsére nincsenek nyelvi és más olyan akadályok, amelyek meggátolhatnák ezt. Hiszem, hogy kapcsolatunk csak erősödni tud!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában