most is aktív

2017.12.29. 08:00

Megírta Dég történetét is Verebics Géza, a falu díszpolgára

A közelmúltban Verebics Géza, a település nyugalmazott polgármestere vehetett át elismerést a telt házas színházterem közönsége előtt: díszpolgári címet kapott.

Szanyi-Nagy Judit

ghh

Aki ismeri őt és munkásságát, tudja jól: az elismerés a lehető legjobb emberhez került, hiszen a volt polgármester nemcsak a múltban tett számtalan dolgot a településért, de most is aktív résztvevője, szervezője az egyes rendezvényeknek.

Verebics Géza 1966-tól él Dégen. A helyi általános iskolában több éven át, egészen 1988-ig tanított történelmet, miután a pécsi főiskolán biológia–történelem tanár szakon végzett. Nevéhez nyári táborok, tanulmányi versenyek, ügyességi vetélkedők és sportesemények is köthetők. Az általános iskolai eseményeken túl helytörténeti kutatásokban is aktívan részt vett.

Verebics Géza a helytörténeti kutatómunkát követően megírta Dég történetét, 1984-ben pedig megjelentette a Dég – Honismereti és természetrajzi tanulmányok című könyvet. Ezt egy tanulmánykötet követte, amely a község jeles szülöttéről, az iskola névadójáról, Kovács Pál orvosról, íróról szólt.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Barátainak Köre Dégi Szervezetét 1977-ben alakította meg. A baráti kör elnökeként több évtizeden át szervezett különféle kirándulásokat hazánkban és a határon túl. Munkásságukban kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy összegyűjtsék a múlt tárgyi emlékeit, és felkutassák a kismesterségek művelőit. Hozzájuk köthető a Holland-ház megmentése is.

A megnövekedett turistaforgalomhoz kulturális tevékenységeivel is hozzájárult. A kastélyban és a múzeumban kiállításokat rendezett, ahol a helyi alkotók mellett Kossuth-díjas és külföldi művészek alkotásait is megtekinthették a látogatók. Ugyanitt komolyzenei koncertek, valamint a múlt és a jelen értékeit bemutató előadások is helyet kaptak.

Verebics Géza a Festetics Antal Alapítvány elnöke is Fotó: SZNJ

1988-ban időközi választáson – felkérésre – indult tanácselnöknek, majd egészen 2006-ig polgármesterként tevékenykedett Dégen. 2000 és 2004 között a megyei közgyűlés tagja volt. Sokat tett a község fejlődéséért: az ő ideje alatt kiépült a telefonhálózat, a még kövezetlen utak szilárd burkolatot kaptak, létrejött a vezetékes gázrendszer, korszerűsödött a közvilágítás, felépült az óvodai tornaszoba, elkészült a település sportöltözője, négy tanteremmel bővült az iskola, és megépült a számos közösségi rendezvénynek otthont adó színházterem is. Hozzá köthető a világháborús emlékművek felújítása, megépítése, valamint a Dég–Káloz összekötő út létrejötte is, amely tíz évnyi szervezőmunka után valósult meg. A Dég–Piverone közti testvérkapcsolat összetartója.

Verebics Géza átvehette a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét is, most pedig Dég díszpolgára lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában