Élelmiszerlánc

2017.12.06. 10:30

Vasvillától az ezüstvilláig: Hosszú az út míg az asztalunkra kerül az étel!

Különleges és méltó keretek között zajlott tegnap Kulcson a XVI. Fejér Megyei Állatorvosi Emléknap.

Pálinkás István

a

Az ország minden részéről megjelent vendégek a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály, Kulcs önkormányzata, a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete, valamint a Fejér Megyei Állategészségügyért Közhasznú Alapítvány meghívásának eleget téve elsőként Bíró Lajos szobrászművész Guoth Gy. Endrét ábrázoló mellszobrát avatták fel. A jellemében és életművében is jeles sebészprofesszor mellszobra a negyedik műalkotás a Kulcsi hatok elnevezést viselő parkban, amelynek leleplezésénél köszöntőt mondott a fővédnök, L. Simon László országgyűlési képviselő:

Jámbor Márk lett idén az Év állatorvosa

- A szoborparkot azért hoztuk létre, mert a magyar tudománytörténet hat jelentős alakja ehhez a településhez kötődik. Itt lakott, itt volt nyaralója, kivételes dolog, hogy ilyen kis településen ilyen szellemi erő tudott koncentrálódni.

Újabb, immár a negyedik mellszobrot avatták tegnap a Kulcsi hatok (Hutyra Ferenc, Jármai Károly, Kotlán Sándor, Guoth György Endre, Marczis Árpád, Szepeshelyi Andor) elnevezésű parkban Fotó: Ady Géza

Az eseményen jelen volt többek között Fehér Dezső professzor, aki 95. évét betöltve is emlékezik Gouth professzor utolsó kézfogására:

- Ő volt az első munkaadóm 1945-ben, amikor összesen 46-an abszolváltunk, de egyedül engem avattak fel állatorvosnak, mert más nem tudta befejezni az egyetemet.

Juhász Attila az Állategészségügyért díjat vehette át

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora a hazai állatorvos-társadalom felelősségéről is szólt: – Az élelmiszerbiztonság szempontjából meghatározó, hogy kiváló állatorvosok vannak Magyarországon s mondhatom, Európa-szerte, ezt bizonyítja, hogy Európában 98 állatorvosképző intézmény van. Ebből minket hetedikként akkreditáltak a kétlépcsős rendszerben, de talán még ettől is jobbak vagyunk. Amit én a legfontosabbnak érzek, azt egy hallgató úgy fogalmazta meg: „Vasvillától az ezüstvilláig”, azaz hogy a rétektől, mezőktől, földtábláktól a takarmányon, az állaton át az ember asztaláig milyen élelmiszer jut el, annak legfőbb letéteményese az állatorvos.

A Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földhivatali főosztályvezetője Sziebert Gergely (megyénk főállatorvosa) büszkén ajánlotta kollégái figyelmébe az általa is előkészített, szerkesztett Magyar állatorvos írók antológiáját:

Halász György Dr. Lancz Endre Életműdíjat kapott

- Az utódoknak mindig kötelességük megemlékezni elődeikről. Ugyanis, ezt vallom magam, ha az elődök nem teremtik meg a lehetőségeket, amikben az utódok dolgozhatnak, soha nem tartana itt a magyar állatorvoslás. És ma élő nagyjainkról is meg kell emlékeznünk: az Év állatorvosa díjban dr. Jámbor Márk, Dr. Lancz Endre Életműdíjban Halász György, az Állategészségügyért díjban pedig Juhász Attila részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában