támogatás

2017.11.07. 10:00

Az életre tanítják őket – projekt Ercsiben hátrányos helyzetűek felzárkóztatására

A szemléletformálást segítheti egy hamarosan induló, uniós támogatással megvalósuló program a városban. Forgács István romaügyi szakértőtől érdeklődtünk arról, mit is takar mindez?

Bokros Judit

Forgács István romaügyi szakértő

Fotó: Neményi Márton

Foglalkoztatás és életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmény, közszolgáltatás fejlesztésével – hivatalosan erre nyert 43 millió forintot az ercsi önkormányzat egy uniós, TOP-os pályázaton.

Amint azt Forgács István romaügyi szakértőtől megtudtuk, mindez elsősorban tudatos gondolkodás- és életmód kialakítását célozza, műhelymunkák, beszélgetések, csoportfeladatok szervezésével. A célcsoportot főleg az Ercsi Tótlik városrészben lakó hátrányos helyzetűek jelentik. Itt többségében cigány családok élnek, akárcsak a Savanyúrét nevű városrészben, amelynek közösségét szintén nem zárják ki a projektből.

Forgács István romaügyi szakértő
Fotós: Neményi Márton

Forgács István elmondta: kormányzati törekvés a lakókörnyezet jobbá tétele és adott közösségben a humán erőforrás fejlesztésének előmozdítása. Mindez érvényesül az ercsi tervben is, amelyben arra próbálják ösztönözni az érintetteket, hogy jobban éljenek a számukra az állam által adott lehetőségekkel. Mit jelent ez konkrétan?

– Ott van például a hátrányos helyzetűeknek alanyi jogon járó ingyenes étkezés vagy tankönyv az óvodákban, általános iskolákban. Aztán bizonyos ösztöndíjak ugyanennek a célcsoportnak, amelynek tagjai nagyrészt a cigányok közül kerülnek ki. Szeretnénk velük felismertetni, hogyan lehet jobban élni ezekkel a lehetőségekkel, amelyek értük, az ő felzárkóztatásukért vannak. Ezt elsősorban a szülőknek kell megérteniük, és nekik kell segíteniük a fiatalokat a tudatosabb pályaválasztásban, amelynek révén jobb életük lehet majd. Ebben eddig sokszor vagy rossz döntések születtek, vagy nem születtek döntések, így a fiatalok tömegével nem szereztek megfelelő végzettséget. Pedig a felzárkózásnak ez lenne az egyik kulcsa, amely elsősorban nem esélyegyenlőségi, hanem gazdasági kérdés. Most kifejezetten olyan a helyzet itthon, hogy a szakmát szerzők jól tudnak boldogulni – fogalmazott Forgács István, aki kiemelte: a pedagógusok szemléletformálása szintén lényeges. Ők tudják közvetíteni mindezek fontosságát a szülők felé, a tanárokat pedig mentálisan kell megerősíteni szerepükben. Ehhez is segítséget nyújt a projekt.

Ami a gyakorlatot illeti, Forgács István elmondta, hogy több romaügyi szakértővel műhelyeket, munkacsoportokat hoznak létre. Ezekben olyan, a mindennapi élethez kapcsolódó témákat vitatnának és dolgoznának föl, mint például a tudatos gyermekvállalás, háztartási praktikák, kertgondozás, de szó lesz a családon belüli erőszakról vagy a pénzügyi tudnivalókról is. Minden beszélgetés, műhelymunka és csoportfeladat oktató jellegű, s a vezetők szeretnék aktivizálni, cselekvésre késztetni a résztvevőket, hogy tegyenek ők is magukért. Körülbelül 6-8 nehezebb témakört járnának körül 20-25 fős csoportban.

Arra is törekszenek továbbá, hogy – például feladatokkal– bevonják az idős cigány embereket, akik újra értékesnek érezhetik magukat.

Ercsi Tótlik városrészében is laknak hátrányos helyzetűek
Fotós: Pesti Tamás

Forgács István reméli, hogy minél többen kapcsolódnak be a munkába. Nagy kérdés, hogy az érintettek megértik-e: mindez őértük van. Illetve, a többségi társadalomért, azért, hogy nagyobb legyen az elfogadás, békésebb az együttélés.

Kezdésként novemberben a helyi roma kisebbségi önkormányzat számára kínálnak képzést, majd az ercsi közfeladatot ellátók (például a rendőrök, pedagógusok) következnek. A több mint két éves program innen folytatódik, hogy minél hatékonyabb legyen a szemléletformálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában