Helyi legenda

2017.11.27. 17:00

Elfeledett kastélyok nyomában: A Kégl-kastély

Ezúttal a Csalapusztán álló, 1876-1878 között, neoreneszánsz stílusban épült kúriát látogattuk meg.

Elekes Gergő

By Rose-crafts (Indafotó) [CC BY-SA 2.5 hu (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/hu/deed.en)], via Wikimedia Commons

A Kégl-család általunk is ismert első őse a pozsonyi gyógyszerész Kégl Mihály volt, aki 1623-ban kapott nemesi oklevelet. A család a XVIII. századig városi nemesként élt Pozsonyban, majd ezt követően, uradalmi bérlőként kerültek a Dunántúlra.

A Kégl-kastélyt a Fejér vármegye közéletében rendkívül nagy jelentőséggel bíró – többek között a Fejér Megyei Szent György Kórház alapításához is jelentős pénzügyi adományokkal hozzájáruló – Kégl György országgyűlési képviselő megbízásából, Hauszmann Alajos tervei alapján építették arra a területre, melyet az államférfi 390 ezer forintért vásárolt meg Nádasdy Júlia grófnőtől 1873-ban.

A neoreneszánsz kúria építése két éven keresztül, 1876-1878 között zajlott. A Velencei-hegység nyugati oldalának csodálatos táján felhúzott kastély egy tekintélyes méretű parkban áll, melyben halastavat, sétautakat, egy kapuőr házat, valamint egy kápolnát is kialakítottak. A parkot juhar, gyertyán, kőris, eperfa, virginiai boróka fák mellet különböző cserjék vették körbe, ezek első példányait 80-100 éve telepítették.

, via Wikimedia Commons 

A gazdasági épületek, kertész és virágház, az istálló a kastélytól távol helyezkedtek el. A kúria főhomlokzata előtt márvány szökőkút áll, melynek medencéje a mai napig látható.

A kastély Kégl György 1895-ben bekövetkezett halála után fiára, Kégl Dezsőre szállt, és egészen 1945-ig maradt a család birtokában, a második világháború idején ugyanis szovjet katonák elfoglalták a területet, és kórházként működtették azt. Már ekkor megindult az épület hanyatlása, a háború utáni erősen lelakott állapotában az 1960-as években pedig egyes források szerint mezőgazdasági iskolaként is funkcionált, ami az épület még további elhasználódásához vezetett, a díszkert, a kápolna és a gazdasági épületek egy része megsemmisült.

A jelenleg műemlék védelem alatt álló régi uradalomból a kastély, a díszkút és a kapuőr ház romjai láthatóak. A terület és a kastély magántulajdonban van, pár éve a tetőszerkezetet helyreállították, elkerülvén ezzel az épület beázását. Ezzel megtörténtek az ingatlan felújítására tett első lépések, a tervek szerint kaszinó és étterem lenne a kastélyból, amint a munkálatok végére érnek a szakemberek. Arra a kérdésre azonban, hogy erre meddig kell még várnunk, csakis az idő fogja meghozni a választ...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában