Kincsegyüttes

2017.11.28. 12:00

Seuso-kutatás digitális 3D-s modellezéssel

Érdekesnek és látványosnak ígérkezik A Seuso-kincs 3D dokumentálása – Módszertan és megvalósítás című előadás november 29-én a Muzeum@Digit 2017 konferencia keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Tóth Sándor

seuso

Az ezüstkészlet kutatásának szempontjából fontos téma előadói: Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának tárigazgató helyettese és Hadzijanisz Konsztantinosz, aki földi lézerszkenneléssel, tárgyszkenneléssel valamint légifotózással foglalkozik.

Az előadás a Seuso-kincs 3D digitális dokumentálásában követett módszereket mutatja be. A digitalizálást a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Szépművészeti Múzeummal kötött együttműködés eredményeként 2016-ban kezdte meg az ezzel megbízott kft. Előbb a 2014 tavaszán az Egyesült Királyságból kompenzációs díj ellenében visszaszerzett nyolc késő római kori Seuso-tárgy, valamint a Polgárdi ezüstállvány rögzítésére került sor.

Idén folytatódott az ezüstkészlet hét újabb darabjának digitalizálása, mint ismert ezek a műtárgyak 2017 nyarán kerültek vissza az országba. Az országos vándorkiállítás keretében legelsőnek a Szent István Király Múzeumban bemutatott kincsegyüttes felmérésnek célja, hogy nagyfelbontású digitális 3D modellek készüljenek a kincs tárgyairól, amelyek segítségével a kutatók nemcsak magukat a tárgyakat, hanem azok készítési technológiáit és a készítés során használt eszközöket is vizsgálni, azonosítani tudják.

A 3D modellek lehetővé teszik a Seuso-kincs tárgyainak hatékony vizsgálatát, választ adhatnak készítésük technológiájára és eszközeire Fotó: Mensor3D

A Seuso-ezüstöket érintő további hír, hogy a 27.528 látogatót vonzó fehérvári bemutatásuk után a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban november 28-tól december 17-ig vendégeskedik a pannóniai kincsegyüttes a Magyar Nemzeti Múzeum országos vándorkiállításának keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában