Egy tányérnyi okosság

2017.11.15. 10:00

Étkezés: szakértői ajánlás gyerekeknek, fiataloknak

Jó lenne azt gondolni, hogy a mai fiatal szülők, akiknek 6-17 éves korú gyermeke van, fontosnak tartja utódja egészséges étkeztetését. A tudatosan „tápláló” szülőknek és a már maguk étkeztetéséről gondoskodó fiataloknak szól az Okostányér Junior, melyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozott ki.

S. Töttő Rita

A Gyerek OKOSTÁNYÉR-nál is megtartották a közérthető tányérformát Illusztráció: MDOSZ

Egy CD-lemez méretű kígyóuborka szeletelve, egy postit jegyzetpapír nagyságú vegyes párolt zöldség, muffinpapírba beleférő fél alma, vagy éppen egy gyürködő labdányi főtt makaróni – csak néhány példa azok közül, melyeket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánl „Gyerek Okostányér” névre keresztelt élelmiszeradagolási útmutatójában. A vadonatúj ajánlás másfél évvel a felnőtteknek szóló Okostányér program után készült el, és célzottan a fiatal, 6-17 éves korosztálynak szól. A gyerekek és a fiatalok szervezete ugyanis más arányokat kíván meg bizonyos tápanyagokból. Ez volt a szakemberek kiindulópontja, ám forradalmi szemléletváltásra került sor abban is, ahogyan „tálalják” ajánlásaikat. Rájöttek ugyanis, hogy a tápanyag-kategóriák és a kalóriamennyiségek meghatározása a mai napig „nem jött át” az átlagfogyasztónak – csak a legvérmesebbek és legegészségtudatosabbak voltak képesek napi szinten számolni, mi hány kalória lehet és gondolkozni azon, vajon most éppen szénhidrátot fogyasztanak-e vagy fehérjét. Végre közérthető és egyértelmű módon mutatják meg a szakemberek, miből mennyit kell fogyasztania egy fejlődésben lévő szervezetnek naponta.

A Gyerek OKOSTÁNYÉR-nál is megtartották a közérthető tányérformát Illusztráció: MDOSZ

Persze tudjuk jól, hogy ahány fiatal, annyiféle. Egyik örökmozgó és hetente többször is sportolni jár. A másik lassabb és kevesebb energiával is beéri. Éppen ezért a szakemberek olyan adagolási útmutatókat készítettek, amelyek 1600-1700 kcal, 2000 kcal, 2600 kcal kalóriatartalmú étrendhez igazodik. Innen már csak azt kell tudni, melyik kategóriába esik

a megcélzott fogyasztó (persze ehhez is adnak segítséget).

Érdemes mindenkinek átnéznie ezt az ajánlást, annak is, aki ösztönösen eteti gyermekét, mert valódi segítséget nyújt (mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer). Mindent lehet, mondják, csak a mértékletesség a lényeg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában