Reformáció

2017.11.06. 10:00

Megújulás, az Európai Unió egészére!- Németh Zsolt a keresztény értékekről

Mór – Egyre aktuálisabb Európa megújulása, amelynek folyamán a keresztény értékekre kell építeni – fogalmazta meg Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke a református és az evangélikus egyházközség a Reformáció 500. évfordulójára rendezett emlékestjén… Termékeny párbeszéd és nyitottság…

V. Varga József

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke

Fotó: V. Varga József

Németh Zsoltot az egyház folyamatos megújulásáról kérdeztük. Amint kifejtette lapunknak: a reformáció jelmondata, az ecclesia semper reformanda est, azaz hogy az egyháznak mindig meg kell újulnia, nemcsak egyéni üzenet a keresztény ember számára, hanem az Európai Unió egészére nézve is aktuális. A mindennapos megtérés szükségességét jelenti, amelynek mind a mai napig minden európai polgár életét vezérelnie kell.

A jelmondat egyidejűleg Európa megújulását is jelenti, ugyanis a kontinens nem pusztán intézményi válságban van, hanem alapvető érdeke, hogy önvizsgálatot végezzen értékeinek és jövőjének érdekében – erősítette meg.

A reformáció az akkori Európa válságára azért adott megfelelő válaszokat, mert a gyökerénél ragadta meg a problémát: az istenhitnél, a lelki–szellemi megújulásnál. Az összes többi ennek a következménye volt csupán – beleértve a nemzetek önmagukra találását is.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke

A mai válságról is az mondható el – fűzte tovább gondolatát a parlament külügyi bizottságának elnöke –, hogy az európai válságtünetek csupán következményei egy mélyben húzódó jelenségnek, amely ismételten szellemi természetű. Ezért az elhúzódó válságból az Európai Unió – Európa – ma ismét csak egy hasonló jellegű megújulás által tud kiemelkedni. Amit semmiképpen sem lehet megspórolni, az az, hogy az igazságot ki kell mondani. Világosan, körítéstől mentesen: Európa megújulását a keresztény értékekre kell építeni!

Magyarország középső területét annak idején megszállta az akkori legmodernebb hadsereg. Kiáltásukra „Krisztussal!” válaszoltak a magyar végvári vitézek – tette hozzá Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában