Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség

2017.11.20. 10:00

A ráckeresztúri Molnár Antal amatőr meteorológusként időjárási előrejelzéseket is készít

Aki nem ismerős a településen, annak talán fel sem tűnik a háztetőre szerelt sokféle műszer, kamera és a többi, érdekes berendezés. Vagy ha mégis szembeötlik az átutazónak, nyilván azt gondolja, bizonyára a televíziós műsorok eléréséhez és az internet használatához van minderre szükség. Holott Molnár Antal portáján egészen más célt szolgálnak ezek a szerkezetek.

Gajdó Ágnes

Molnár Antal

A ráckeresztúri Molnár Antal ugyanis a portáján amatőr meteorológiai állomást működtet, így aztán – a számítógépek segítségével – percről percre friss információkkal látja el az időjárás iránt érdeklődőket.

Nemcsak a saját honlapján, a molant.rkt.hu oldalon kaphatunk választ arra a kérdésre: hány Celsius-fok van éppen Ráckeresztúron vagy arra, mennyi csapadék esett, hanem az idokep.hu és az amsz.hu honlapokon is. Antal 1996-tól rögzíti megfigyeléseit, 2008 júliusától pedig már egy WS-2350 típusú automata adatainak felhasználásával dolgozik.

Előrejelzéseit hetente készíti kifejezetten Ráckeresztúrra vonatkozóan, de az aktuális időjárási adatokat percenként frissíti a gép. Nyugati tájolású webkamerája segítségével a felhőképet is megfigyelhetjük. Nyomon követhetjük a légnyomás, a páratartalom mértékét, a szél-irányt, a hőmérsékletet, a hőérzetet. Ha pedig a kedvünk úgy hozza, az Antal által készített, a havi időjárási jellemzőket ábrázoló grafikonokat is tanulmányozhatjuk.

Molnár Antal halk szavú, szerény ember, korábban rendszeresen részt vett a községi rendezvényeken, és fáradhatatlanul fotózott, készített videofelvételeket. Tekintélyes digitális fénykép-gyűjteményét precízen rendben tartja, nagyban megkönnyítve ezzel a régi események után kutakodó helytörténészek munkáját.

Antal időjárási adatbankját nemcsak laikusok vették már igénybe, hanem például a Szegedi Tudományegyetem kutatói is, akik a lászlópusztai tehenészetben végeztek felméréseket. Akik Ráckeresztúron élnek, jó, ha tudják, hogy Antal honlapján akár hétnapos előrejelzést is kaphatunk a helyi időjárási viszonyokról.

Molnár Antal egyébként tősgyökeres ráckeresztúri: hiszen a településen született 1946-ban. A helyi általános iskolában tanult, majd esztergályos szakmunkás lett. Később továbbképezte magát, és Százhalombattán mint gőzkazángépész, üzemtechnikus dolgozott, 1990 és 2003 között a Dunamenti Erőmű kereskedelmi és üzemviteli fő-előadója volt. 1993-tól 2004-ig a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskolában számítástechnika szakkört vezetett. A 2002-ben nyílt teleház működtetésében a kezdetektől egészen 2006 februárjáig vett részt. Jelenleg nyugdíjas, és a hobbijának él: amatőr meteorológusként sokaknak segít időjárási előrejelzéseivel.

Mivel az internet folyton változik, fejlődik, Antal is elkészítette nemrégiben új honlapját (http://anti-bacsi-honlapja.webnode.hu), amit ugyancsak érdemes fölkeresni. Ott egyebek mellett arról is tájékozódhatunk, hogy az amatőr meteorológus életében nemcsak a számítógép foglal el igen fontos helyet, hanem az univerzum kialakulásának, működésének, sőt, a földönkívüli élet lehetőségének kutatása is.

Molnár Antal a községi rendezvényeken rendszeresen fotózott, fényképgyűjteményére a helytörténészek is támaszkodhatnak
Fotós: Herkli Antal

Ami pedig a honlapon olvasható mottót illeti – ez számomra nagyon szimpatikus: „Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség!”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában