SEUSO

2017.11.07. 20:16

A kormány szándéka a kulturális decentralizáció

Már 7000 ember látta a Seuso-kiállítást. Nemsokára további öt vidéki nagyváros fogadja a kincseket.

Majer Tamás

Hoppál Péter kulturális államtitkár szerint is kiemelt jelentősége van Székesfehérvárnak a magyar államiság történetében

Fotó: Fehér Gábor

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője közös sajtótájékoztatót tartott kedden a Seuso-kincsek országjárásáról a Szent István Király Múzeumban.

- Érzékelhető és tetten érhető a kulturális decentralizáció kormányzati szándéka abban, hogy ezt a világhírű Seuso-tárgyegyüttest országos vándorútra indítjuk – kezdte mondandóját Hoppál Péter, aki kiemelte, tudatos és szimbolikus gesztus, hogy éppen Székesfehérváron indul a Seuso-kincsek útja, hiszen ez a város a Kárpát-medencei létünk és a magyar államiságunk szempontjából is jelentékeny hely.

Hoppál Péter kulturális államtitkár szerint is kiemelt jelentősége van Székesfehérvárnak a magyar államiság történetében
Fotós: Fehér Gábor

A politikus hangsúlyozta, hogy az ókori Római Birodalom Pannónia provinciájából előkerült Seuso-kincs a művészettörténetben egyedülálló leletegyüttes. Kiállítása és utaztatása biztonsági és múzeumszakmai szempontból is nagy kihívás.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár örül annak, hogy egy hét alatt máris 7000 látogatója volt a tárlatnak, amely jövő hét vasárnapig lesz nálunk.

Ezután Nyíregyháza, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Zalaegerszeg fogadja még a kincseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában