Egészséges és magyar élelmiszert!

2017.11.29. 21:29

Az élelmiszeripar stratégiai ágazat Kishantoson

A fenntarthatósági műhelybeszélgetéseket az ősszel szakmai napok követték a Mezőföld Népfőiskola programjában: ökológiáról és biogazdálkodásról esett szó tegnap, és persze óhatatlanul az élelmiszerbiztonságról.

V. Varga József

Ács Sándorné Éva (b), Olasz Krisztina, Olasz Ferencné Teréz, Nagy Mihály és Horváth Péter

Az élelmiszerbiztonság azt jelenti, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában biztosítják, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési céljának megfelelően készítik el és fogyasztják. A kormányzati deklarálás egyértelmű. Az élelmiszerbiztonság azt jelenti, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában biztosítják, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési céljának megfelelően készítik el és fogyasztják. A kormányzati deklarálás egyértelmű.

Lehet-e, és ha igen, hogyan, szintetikus vegyszerek és műtrágyák nélkül élelmiszert termelni? – tette fel a kérdést nyitó előadásában Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök, az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) Európa csoportjának magyar tagja. Hazánk a világranglista első helyein szerepel a rákos megbetegedések okozta halálozások számában.

Ács Sándorné Éva (b), Olasz Krisztina, Olasz Ferencné Teréz, Nagy Mihály és Horváth Péter a délutáni konzultáción Fotó: V. Varga József

Ennek okai között találjuk – fejtette ki Ácsné – az élelmiszerekben található vegyszermaradványokat és a mérgekkel szennyezett környezetet. Magyarország területének 66 százaléka mezőgazdasági terület, ezért a magyar mezőgazdaság szereplőinek kiemelt felelőssége van a környezetért, a természetért és az emberi egészségért. Nem mindegy, hogy mit eszünk! A járható út az ökológiai gazdálkodás, közismertebb nevén a biogazdálkodás lehet – tette hozzá Ács Sándorné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában