2017.11.29. 21:29
Az élelmiszeripar stratégiai ágazat Kishantoson
A fenntarthatósági műhelybeszélgetéseket az ősszel szakmai napok követték a Mezőföld Népfőiskola programjában: ökológiáról és biogazdálkodásról esett szó tegnap, és persze óhatatlanul az élelmiszerbiztonságról.
Ács Sándorné Éva (b), Olasz Krisztina, Olasz Ferencné Teréz, Nagy Mihály és Horváth Péter
Az élelmiszerbiztonság azt jelenti, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában biztosítják, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési céljának megfelelően készítik el és fogyasztják. A kormányzati deklarálás egyértelmű. Az élelmiszerbiztonság azt jelenti, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában biztosítják, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési céljának megfelelően készítik el és fogyasztják. A kormányzati deklarálás egyértelmű.
Lehet-e, és ha igen, hogyan, szintetikus vegyszerek és műtrágyák nélkül élelmiszert termelni? – tette fel a kérdést nyitó előadásában Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök, az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) Európa csoportjának magyar tagja. Hazánk a világranglista első helyein szerepel a rákos megbetegedések okozta halálozások számában.
Ennek okai között találjuk – fejtette ki Ácsné – az élelmiszerekben található vegyszermaradványokat és a mérgekkel szennyezett környezetet. Magyarország területének 66 százaléka mezőgazdasági terület, ezért a magyar mezőgazdaság szereplőinek kiemelt felelőssége van a környezetért, a természetért és az emberi egészségért. Nem mindegy, hogy mit eszünk! A járható út az ökológiai gazdálkodás, közismertebb nevén a biogazdálkodás lehet – tette hozzá Ács Sándorné.