Akiknek a testük hangszer

2017.11.27. 10:30

A fehérvári Illi Ráhel és Koncz Fruzsina kapott elismerést

A zeneiskola 2006-os, első országos énekversenyének, Gregor József a fővédnöke volt, sőt, annál sokkal több...– Gregor József szerette és fölkarolta a fiatalokat: gyakran hívta meg őket saját fellépéseire, hogy elindítsa őket a pályájukon. Sokszor jött Fehérvárra, tanácsaival segített bennünket. Ötletgazdája, inspirátora volt ennek a versenynek. Változik a világ, s az emberek belső hozzáállása, viszont a zene szépsége örök, hiszen olyan mély emberihez nyúl hozzá, amelyet másképp nehezen érünk el – nyilatkozta Palócz Réka, a házigazda iskola igazgatója.

Majer Tamás

gregor1

Az V. Országos Gregor József Énekversenyen 66 énekes vett részt, ők összesen 22 iskolából jöttek. Budapest, Gödöllő, Kaposvár, Szeged, Debrecen, Kecskemét, Győr, Nyíregyháza, Pécs, Tatabánya, Vác és persze Székesfehérvár egy vagy több iskolájának növendékei neveztek.

– Úgy gondolom, hogy a versenyünk az élversenyek közé tartozik. Az itteni helyezéseket az énekesek beírják a portfóliójukba – mondta el lapunk kérdésére László Szilvia, a verseny művészeti vezetője, aki kiemelte, hogy ez a megmérettetés az alap- és középfokon tanulók számára egyaránt nyitott – ez országosan is ritka. Sőt, itt van egy harmadik kategória is, amely a magánszférában tanuló növendékeket fogadja. Vagyis rendkívül átfogó a Hermann zeneiskola seregszemléje.

A zsűri elnöke, Schultz Katalin főiskolai adjunktus a díjátadón elhangzó beszédében azt tanácsolta az énekeseknek és tanáraiknak, hogy figyeljenek a részletekre.

– Csak lassú munkából lesz eredmény! A pillanatnyi sikerek szétpukkannak, mint a buborék – fogalmazott.Borbély György az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Alapítványának kuratóriumi elnöke is felszólalt. Arról beszélt, hogy mindenki tegye meg a tőle telhetőt azért, hogy minél nagyobb közönsége legyen az ilyen és ehhez hasonló versenyeknek, zenei előadásoknak.

Az V. Országos Gregor József Énekverseny díjazottjai a Hermann zeneiskola nagytermében

A verseny I. kategóriájában azok az énekesek mutathatták meg tudásukat, akik jelenleg valamelyik alapfokú művészetoktatási intézmény magánének szakának növendékei. A 16-19 évesek között Elek Petra, míg a 20-22 évesek között pedig Szondi Tamás győzött.

A II. kategóriában a zeneművészeti szakgimnáziumok magánének szakának tanulói „hangversenyeztek”. Itt is két korcsoport volt, az elsőben, a 9-12. évfolyam hallgatói között Papp Viktor, míg a másikban, amelyben a 13. évfolyamos és a szakképzős énekesek indulhattak, Zajkás Boldizsár győzedelmeskedett.

A legkifejezőbb előadónak járó Gregor-díjat, a verseny fődíját a budapesti Weiner Leó Zeneiskola növendéke, Papp Viktor hódította el.

Szenthelyi Krisztián kapta Székesfehérvár különdíját Fotók: Kiszely

A legjobb székesfehérvári előadónak járó, a Zenei Nevelésért Alapítvány által átadott különdíjat Illi Ráhel érdemelte ki. A Tálos Edit Alapítvány különdíját, a huszadik századi dal kiváló előadás kategóriában Koncz Fruzsina kapta, ő szintén székesfehérvári. A huszadik századi magyar dal kategóriában pedig Finszter Eszter vihetett haza különdíjat.

A korrepetítori különdíj Szilágyi Valériáé lett, ő volt Elek Petra, egy debreceni énekes kísérője, aki a gödöllői Nagy Balázs mellett a zsűri fiatal tehetségeknek járó különdíját is megkapta. Székesfehérvár is kiosztott egy különdíjat: a leghitelesebben előadott Kodály népdalfeldolgozás illetve műdal előadójának, amelyet egy fővárosi énekes, Szenthelyi Krisztián nyert el. A díj részeként egy fehérvári fellépési lehetőséget is kapott az énekes. A fiatalember december 16-án, a Kodály-emlékév záróünnepségén állhat a Vörösmarty Színház színpadára. A város szimfonikus zenekara ezen az esten Kodály Székely fonó című daljátékát adja elő.

Vakler Anna képviselte Székesfehérvár városát a díjátadón. aki a városvezetés nevében a Gregor-énekverseny folytatására bíztatta a szervező iskola vezetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában