Cukorbetegek

2017.11.09. 09:30

Az oktatóprogramban gyakorlati tanácsok is elhangzanak

Bár élethosszig tart, ez nem betegség, hanem egy állapot. Ezt kell megérteniük a cukorbetegeknek és családtagjaiknak is – vallja a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete (Femece) három elnöke.

Szanyi-Nagy Judit

Balról jobbra: Tóth Éva, Kovács Ilona és Benke Anna Piroska, a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete (FEMECE) elnökei

Fotó: Nagy Norbert

Csór, Mór, Dunaújváros, Enying és Hévíz után most Székesfehérvárra érkezik az az előadássorozat, amely az „oktatóprogram a cukorbetegségről, nem csak cukorbetegeknek” nevet viseli.

Hogy miért szól a program a „nem cukorbetegeknek” is?

- Meg kell tanítani az embereknek: ha valaki összeesik az utcán, azt ne mindig az alkoholizmussal kössék össze. Gondoljanak arra, hogy akár a cukorbetegség mellékhatása is lehet ez a szituáció – hangsúlyozza Tóth Éva elnök.

Balról jobbra: Tóth Éva, Kovács Ilona és Benke Anna Piroska, a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete (FEMECE) elnökei
Fotós: Nagy Norbert

- Az oktatóprogram a családoknak is fontos: remek tájékozódási terepet kínál. Sokan ugyanis megijednek attól, ha a közeli rokonságban valaki cukorbeteg lesz és diétára fogják. A programban dietetikusok mondják el nekik, hogy a cukorbetegek lényegében mindent ehetnek, csak mértékkel. Ezt kell tudatosítani a betegekben és hozzátartozóikban, akik így a családi étkezések során is belátják: nem mindig nokedli kell a sertéspörkölthöz, hiszen az jó bulgurral, párolt zöldséggel és teljes kiőrlésű tésztával is – emeli ki Benke Anna Piroska, a Femece másik elnöke.

Az oktatóprogramok egyes állomásain szakemberek (például a település dietetikusai, diabetológiai szakasszisztensei, orvosai) és a polgármesterek is képviseltették magukat. Ahogyan azt az elnökök kiemelték, még ők is hallottak újdonságot az egyes előadásokon. Ezzel pedig – hangsúlyozták – csakhamar megcáfolható az állítás: azért nem érdemes egészségnapokra járni, ilyen témában prezentációkat hallgatni, mert mindegyik ugyanarról szól.

- Azokat is várjuk, akik a cukorbetegség előszobájában állnak, hiszen náluk a megfelelő étkezéssel, fogyással és testmozgással sok esetben visszafordítható az állapot – mondja Kovács Ilona elnök.

A november 11-én 10 órakor, a Rákóczi utcai Fehérvári Civil Központban kezdődő rendezvényen erről is beszél majd – Balsay Miklós, Kerényi Levente, Hagymásy László főorvosok és Erdész Erzsébet dietetikus mellett – Kóródi Juhász Zsolt, aki úgy döntött: életvitelének megváltoztatásával kilép ebből a bizonyos előszobából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában