Mozi

2017.10.10. 17:11

Hamarosan ismét a kisfilmesek paradicsoma lesz Székesfehérvár

A 14. Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál idén is összegyűjti a régió filmeseit.

Elekes Gergő

Szepesi Imre

Fotó: Pion István

A mozgókép világa több mint varázslatos! Egy komplett audiovizuális utazás, mely során az alkotók komplex történetekkel kápráztatják el a közönséget. Napjainkban sajnos egyre kevésbé vannak jelen az olyan igazi értékek, mint az összetartás, az igaz barátság vagy épp az örök szerelem, ha egy nap azonban arra vesszük magunkat, hogy beüljünk a moziterem sötétjébe, és engedjük, hogy a vásznon futó világ magába szívjon minket, akkor egy bő másfél-két órára ismét megtalálhatjuk ezeket. Ebben nyújt segítséget a 14. Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál, melyre idén november 4-én kerül sor a Szabadművelődés Házában.

A feol.hu érdeklődésére Szepesi Imre főszervező elmondta, hogy 1998 őszén hirdették meg először a Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei programot, ami a kezdetekkor kétévente zajlott és céljául tűzte ki a székesfehérvári függetlenfilmesek rövidfilmjeinek bemutatását. Az első évben három felkért alkotó munkáiból láthatott válogatást a közönség, azóta viszont nyílt felhívást írnak ki minden évben, melynek eredményeként évről-évre egy több filmes dönt úgy, hogy nevezi alkotását a szemlére.

A Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál nevet 2004-ben vették fel, amikor is az esemény már három naposra duzzadt, és ennek egy részét képezte a Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei program. Felkérték a Székesfehérváron időközben kialakult filmes műhelyeket egy közös bemutatkozásra, így a Kodolányi Vizuális Alkotóműhely, a Hang-Szín-Tér Mozgókép Műhely, az Animono és a Kistitanik filmjeit vetítették az évek során. Vendégül látták Csáki Lászlót, a Buharov testvéreket, és még a szegedi Szuper 8. Nemzetközi Filmfesztivál is bemutatkozott a város filmbarátainak.

2012-ben aztán már határon túli filmes műhelyek bemutatását is elindították, mikor meghívták a Sapientia kolozsvári filmklubot, valamint egy civil filmes blokk is részét képezte az eseménynek.

Szepesi Imre
Fotós: Pion István

Szepesi Imre hozzátette, a Fehérvárhoz (Fejér megyéhez) kötődés elvárás minden film esetében, ám nagyon rugalmasak ebben a dologban, hiszen ez jelentheti azt, hogy a stábtag valamelyike a városban született vagy él, esetleg Székesfehérváron forgatták az alkotást, majd mosolyogva megjegyezte, hogy nekik akár annyi is elég, ha például a rendező barátnője a megyeszékhelyen lakik.

Az eddigi évek tapasztalatai alapján általában 10-12 kisfilmet szoktak kapni, ezek főként művészfilmek, kisköltségvetésű alkotások, melyeknél mindig inkább figyelik a témaválasztást, mintsem a technikai kivitelezést. A vetítések után a filmesek közvetlen visszajelzést kaphatnak a zsűritől, illetve a többi nevezőtől, így egy igazi szakmai fórum is létrejön az esemény során.

Az idei fesztiválon a nevezett pályamunkákon kívül a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ)által rendezett 62. Országos Függetlenfilm Fesztivál és Konferencia versenymunkáiból lesz egy válogatás, valamint idén is itt lesznek a Buharov testvérek.

Amennyiben Ön függetlenfilmes és felkeltette érdeklődését az esemény, október 24-ig még nevezhet a fesztivál oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában