Széchenyi Benett

2017.10.26. 07:00

Harc egy csöpp életért – A kis Benett gyógykezelése nagy küzdelmekkel jár

KISLÁNG A kislángi Széchenyi Benett 2016. február 29-én született. A dátum azért is különleges, mert Európa-szerte február végén tartják a ritka betegségek világnapját, amelyben a kisfiú teljes mértékben érintett.

Szanyi-Nagy Judit

Béla három műszakban dolgozik, Alexandra pedig otthon van a 18 hónapos Benettel. A kisfiú rendellenességét az ultrahang nem mutatta ki, esetében genetikai mutációról van szó

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A kívül kicsit zordabb ház igencsak takaros belsőt rejt: rendezett környezet, játékokkal és segédeszközökkel teli szoba. Itt a csillogó tekintetű szülők és a mozgékony Benett vár engem. A kisfiút érdekli a világ minden történése, de leginkább a babahordozóban felakasztott játékok, csörgők felé nyújtja kis kezeit. Azonban az ujjak érintése helyett csak ököllel tudja „megfogni” a színes-hangos eszközöket.

Occipital Horn-szindróma – mondják a ritka betegség nevét a szülők, Alexandra és Béla. Ez a szindróma olyannyira ritka, hogy magyar megfelelője, elnevezése nincsen, sőt, hazánkban Benett az egyedüli regisztrált kisfiú, aki ilyen rendellenességgel született. S hogy ez mivel jár a mindennapokban?

- A vele egykorú kisfiúkkal ellentétben Benett szinte semmit nem tud önállóan csinálni: nem ül, nem forog. Az izmai gyengék, nem tudja megtartani magát. Sajnos rossz alvó, sokszor felkel, sír, bár ehhez most a fogzás is hozzájárul. Sok foglalkozást igényel – meséli Alexandra.

A kisfiú napi szinten egy Amerikából igényelt szérumot kap, amelynek a költségeire – havi 20 ezer forint – nem jár támogatás. Ráadásul a gyógyszert csak Budapesten lehet átvenni, amely tömegközlekedéssel – mivel a család nem rendelkezik autóval – árban és időben egyaránt megterhelő. Emellett ott vannak a rutinvizsgálatok is (havonta nagyjából kétszer), és mivel Benett immunrendszere gyenge, a hideg időszakban kéthetente a fehérvári kórházba járnak vele a szülők.

A szérumtól szebb lett a kisfiú haja, bőre, javult a figyelme és a vérképének rézszintje is, de a mozgása még nem fejlődött. Pedig korábban napi szinten fejlesztésekre (gyógyúszásra, tornára) jártak, melyeket egy jövőbeli gyomorműtét miatt abba kellett hagyniuk. Benettnek három hónapos koráig gyakorlatilag mimikája sem volt, nem mosolygott.

Béla három műszakban dolgozik, Alexandra pedig otthon van a 18 hónapos Benettel. A kisfiú rendellenességét az ultrahang nem mutatta ki, esetében genetikai mutációról van szó
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

- Tapasztalatlanok vagyunk, mert jobbára az orvosok is azok: az egész világon nagyjából húsz ilyen betegséggel küzdő gyermek él, élt – mondják a kétségbeesett szülők. Mára ők és Benett négyéves nővére, Mercédesz is elfogadta a helyzetet.

A család bármilyen segítségnek örül. Bár a kislángi ház a sajátjuk, hitel van rajta – melyet még Benett születése előtt vettek fel. Már egy fehérvári albérlet is sokat jelentene számukra, hiszen a bejárás költségeit csökkentené. (Ha segíteni szeretne, számlaszám, elérhetőség a szerkesztőségben.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában