Sárszentágota

2017.10.09. 20:09

Küzdelem az emlőrák ellen – Imádság a Szent Ágota zarándokhelyen

Sárszentágota – Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, mely során a női egészség, főként az önvizsgálat fontossága és a szűréseken való részvétel kerül középpontba… Szív alakú párnák a műtéten átesetteknek…

V. Varga József

A motorosok a Hősök terére vonultak

Fotó: Rákellenes liga

A Magyar Rákellenes Liga az emlőrák elleni hónap nyitó rendezvényeként figyelemfelkeltő motoros túrát szervezett. A motorosok az ország különböző településeiről indultak, hogy magukkal vigyék az alapszervezetek üzeneteit Budapestre, az Országos Onkológiai Intézetbe. Innen rózsaszínbe öltözve a Hősök terére vonultak látványos konvojt alkotva, ezzel is jelezve a megelőzés fontosságára irányuló elkötelezettségüket. A liga sárszentágotai alapszervezetét Paudics Mihály, Sebestyén Ferenc és az abai Molnár László képviselte Siák Gábor vezetésével.

A motorosok a Hősök terére vonultak

Sárszentágotán, csütörtökön mammográfiás szűrőkamion várta az emlőszűrésre meghívót kapott hölgyeket – mondta el lapunknak Siák Gáborné Nóra, a helyi alapszervezet elnöke. Az egészségdélutánon tanácsadás, számos mérés és szívpárna készítés várta a jelenlévőket a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya egészségfejlesztőinek, illetve Szűts Szabolcsné és Nagyné Tóbel Mária védőnők közreműködésével. A párnakészítés közbeni beszélgetést Csapó Éva vezette.

Az októberi rózsaszín léggömbös sétát pénteken rendezték, melynek megnyitóján Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke és Siákné Nóra köszöntötte a megjelenteket. A séta az emlőbetegek védőszentje, Szent Ágota tiszteletére kialakított zarándokhelyen, kegyhelyen ért véget, ahol a résztvevők imádsággal fejezték ki a vértanú közbenjárásába vetett hitüket.

Szívpárna az önkéntesektől

A nemzetközi szívpárna program az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött. Janet Kramer-Mai (Erlanger Hospital, Tennessee) onkológiai klinikai nővérnél mellrákot diagnosztizáltak, és három nagynénje varrt számára egy szív alakú párnát a műtét utáni időszakra (2001). A szív alakú párna – melyet ma már a világ számos országában önkéntesek varrnak és ajándékoznak az emlőrákkal műtött pácienseknek – a műtött oldalon a hónalj alá téve csökkenti a fájdalmat és a feszülést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában