Mozgatórugó

2017.10.14. 10:00

A közfoglalkoztatás a résztvevőknek és a települések lakóinak is hasznos

ALAP, SÁRKERESZTÚR – A közfoglalkoztatottak a települések egyik mozgatórugói: legyen szó helyi termékek készítéséről vagy virágosításról, a végeredmény sok esetben az ő kezük munkáját dicséri.

Szanyi-Nagy Judit

Elöl és hátul is szorgos kezek munkálkodnak: saját levendulaföld, kézzel készített kosarak találhatók Sárkeresztúron. A levendulafesztivált jövőre egy héten át rendeznék meg

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Értékteremtés és szociális elemek – ezek a hívószavai a közfoglalkoztatási programoknak. Nem üres szavak ezek: a települések közfoglalkoztatottjai valóban értékes, sok esetben a helyi sajátosságokra épülő termékeket adnak ki a kezük közül. De az érintett települések lakói azt is megtapasztalják, hogy például az utak melletti árkokat rendszeresen karbantartják az itt dolgozó emberek. Nincs ez másként a Sárbogárd környékéhez tartozó Alappal és Sárkeresztúrral sem.

- 2011 óta veszünk részt a közfoglalkoztatásban. A mintaprogramban nemcsak a kertészet és a gyümölcsfeldolgozó építése volt a fő cél, de a külterületi utak, útszélek karbantartása és térkő készítése is – mondja Méhes Lajosné, Alap polgármestere.

A közfoglalkoztatás körülbelül ötven embernek ad munkát, bár nagy a „fluktuáció”: aki évközben másutt talál munkahelyet, az elhelyezkedik ott. Legutóbb helyben oldották meg a munkahely biztosítását, hiszen a szeptemberben felavatott gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem hat családnak adott lehetőséget arra, hogy „kitörjön” a közfoglalkoztatásból.

A feldolgozóban frissen készült gyümölcslé, az „Alap-lé” mellett a feldolgozandó gyümölcsök és zöldségek egy részét szintén saját termésként tartják számon. Van saját szamóca- és homoktövis-ültetvényük, de a paradicsom- és céklalé is nagy népszerűségnek örvend. A feldolgozott levek nagy része a saját főzőkonyhára kerül, amely nem mellesleg a környező települések, így Alsószentiván és Sáregres étkezéseit is biztosítja – tudtuk meg a polgármestertől. Sőt, már „bérfeldolgozást” is vállalnak: Soponyától Dunaföldvárig szinte mindenhonnan hozzák az emberek a gyümölcsüket feldolgozásra.

- A legnagyobb célunk, hogy a közfoglalkoztatottaknak otthon is legyen veteményesük, ahol a családi szükségleteket szezonálisan meg tudják termelni – részletezi Méhes Lajosné.

Mindemellett saját, a településre jellemző textíliáik, népi motívumaik és levendulatermékeik is vannak – például levendulapárna, -olaj vagy -víz. Éppúgy, mint a sárkeresztúriaknak, akik az ala-piakhoz hasonlóan részt vettek a közelmúltban Budapesten megrendezett III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon, mintegy 170 másik kiállító mellett.

Elöl és hátul is szorgos kezek munkálkodnak: saját levendulaföld, kézzel készített kosarak találhatók Sárkeresztúron. A levendulafesztivált jövőre egy héten át rendeznék meg
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

- A közfoglalkoztatási programban résztvevők létszáma a 2010-es évek elején nőtt meg igazán. 2010-2011 között három-négyszáz fő volt az úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők száma, míg idén ez már 100 fő alatti létszámot jelent – mondja Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere.

Jelenleg háromféle „támogatást” biztosítanak a településen élőknek: a startmunka mintaprogramot, a szociális szövetkezetet és a sikeresen megpályázott Fókusz programot, amely a szociális szervezetek működéséhez nyújt segítséget. A közfoglalkoztatási kiállításon a Sárkeresztúri Hangyák szociális szövetkezettel a 19 nyertes pályázó egyikeként jelentek meg. A 2016 júniusában alakult, termelő- és értékesítő szövetkezet a közfoglalkoztatásban megtermelt értékek (úgymint zöldségfélék, kosártermékek) értékesítésével foglalkozik.

- A közfoglalkoztatás legnagyobb hozadéka, hogy az abban résztvevők megerősödtek, megváltozott a munkához való viszonyuk. Többen már az elsődleges munkaerőpiacon dolgoznak, a közfoglalkoztatásban megismerték, mit várnak a munkában, a munkától. Fontos, hogy tudják: amit csinálnak, az értékes – emeli ki Csutiné Turi Ibolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában