csákvár

2017.10.11. 11:00

A pásztortalálkozón 41 év óta először volt magyartarka borjú hajtás

CSÁKVÁR – Felnőtt és gyermek egyaránt nagy élményként élte meg a szeptember végi helyi pásztortalálkozó egyik új elemét: két helyes üszőborjú „fellépését”.

Kocsis Noémi

c

Mihály-napi lovas- és pásztortalálkozót hagyományosan már közel két évtizede rendeznek a településen, de eddig jobbára lovas produkcióknak lehettek részesei a nézők. A Csákvári Lovasbarátok Köre Egyesület és a Pro Vértes Közalapítvány közös eseményén a gulyás- és csikósprogramok mellett természetesen mindig vannak hajtásbemutatók, de arra legfeljebb csak az idősebb korosztály emlékezhet, mikor a hetvenes évek közepén még betanított marhákat is szekérbe fogtak. Régen amúgy is csak az ökröket hajtották a gazdák, a háborúk utáni szegénységben kényszerültek rá a gazdálkodók, hogy tejelő teheneiket is befogják terhet vontatni, békeidőben pedig ez egyáltalán nem volt szokás.

Az üszőborjúk is színesebbé tették az idei pásztortalálkozót, Magosi István (a bakon) ígéri, jövőre is jönnek
Fotós: Némedi István

A két magyartarka üszőborjú mostani szekeres produkciójának volt már nyári előzménye: az édesapjával egyébként főleg lovakkal gazdálkodó Magosi István két állata, Cifra és Kedves sokat gyakoroltak a patkolókovács apa által készített tanulójárommal, hogy a pásztortalálkozóra minden jól menjen. A járomhoz szoktatás jól sikerült, mondta el érdeklődésünkre a fiatal gazda, így szívesen emelték az egyébként is színvonalas rendezvény fényét az újszerű bemutatóval. A gyerekektől a pálya szélén pedig extra adag simogatást kapott a két kis kedvenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában