2017.09.27. 17:24
Fehérvári résztvevői is vannak a jótékonysági Segítsüti akciónak
Szeretne rászorulókon segíteni úgy, hogy közben egy finomat eszik?
Fotó: Török-Bognár Renáta
A Segítsüti története egészen 2009-ig vezethető vissza, amikor is különböző gasztrobloggerek civil összefogásából megszületett egy jótékonysági süteményárverés. A dolog időközben odáig nőtte ki magát, hogy az akciót évente kétszer, tavasszal és ősszel is megrendezik.
A licitekből befolyó összeget idén az év elején alapított Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért nevű szervezetnek ajánlják fel, akiknek célja a sérült (kacifántos) gyermekek és családjaik támogatása, életszínvonaluk javítása és társadalmi integrációjuk elősegítése. Magáról a kezdeményezésről és az alapítványról bővebb információkat itt olvashatnak.
A jelenlegi akcióban megyénket két hölgy, C. Fülöp Alíz (Select food blog) és Török-Bognár Renáta (Az élet napos oldala blog) képviseli az eseményen, előbbi egy portugál különlegességgel, a Pastel de Nata-val, míg utóbbi egy céklás, csokoládés süteménnyel. A hölgyeket sikerült utolérnünk, és nyilatkoztak a feol.hu-nak.
Elsőként C. Fülöp Alízt kérdeztük.
Honnan jött a gasztrobloggerkedés ötlete?
7 évig éltem Portugáliában, így a saját bőrömön tapasztaltam meg a portugál konyha szépségeit. A blogolást annak idején privát célra kezdtem el, a saját receptjeimet szerettem volna összegyűjteni, de nem a hagyományos papír alapú formátumban. Később nyilvánossá tettem az oldalt, és elkezdtek érkezni az olvasók. Idővel belevágtam az ételfotózásba is, így a receptek mellé már egyre jobb minőségű fényképeket is tudtam csatolni az elkészült alkotásokról.
Miért gondolta úgy, hogy csatlakozna a Segítsüti kezdeményezéshez?
A Segítsütinek van egy testvérakciója, a „Sok Kicsi”, a korábbi években ennek voltam a résztvevője, aztán 2016-ban első alkalommal lettem a „süti” őszi csapatának tagja. Ha módomban áll, nagyon szívesen hozzájárulok az ilyen kezdeményezéshez, csakúgy, mint a többi 29 résztvevő sütisütő gasztroblogger, a Segítsüti Közhasznú Alapítvány önzetlen munkatársai és a jószándékú Támogatóink.
Korábban milyen édességet ajánlott fel?
Egy sárgarépa, datolya, dió alapú süteményt ajánlottam fel, melyet saját készítésű krémsajttal és tejkaramellel gazdagítottam.
Mit lehet tudni az Ön által nevezett idei süteményről?
A Pastel de Nata a portugálok leghíresebb és legnépszerűbb süteménye, szinte minden kávézóban meg lehet találni hazájában. Ez eredetileg egy nagyon édes finomság, rengeteg nádcukrot tartalmaz. Az étel nevében a „nata” szó tejszínt jelent, utal arra, hogy tejszínnel, tejjel szokás készíteni. Az én verzióm az eredetinél mérsékeltebb édességű, ügyelve a sütemény fogyasztóinak az egészségére és vonalaira. Különlegessége, hogy házi kecsketejet, nádcukrot használok, fehér cukorral abszolút nem dolgozok, ha pedig valaki cukormentes verzióban szeretné elfogyasztani a Pastel de Nata-t, akkor úgy is el tudom készíteni.
Alíz finomságára, melyből 60 darab készül, itt lehet licitálni.
Most pedig jöjjenek Török-Bognár Renáta válaszai.
Honnan jött a gasztrobloggerkedés ötlete?
Még 2009-ben indítottam a blogomat, amikor felfedeztem ezt a műfajt és azt, hogy milyen jó kis szabadidős tevékenységgé tud válni a mindennapos főzés.
Miért gondolta úgy, hogy csatlakozna a Segítsüti kezdeményezéshez?
Van a Segítsütinek egy „testvérakciója” a Sok Kicsi, amiben évek óta részt vettem, ugyanabból az egyszerű indíttatásból, mint amiért bólintottam a Segítsütis felkérésre is: segíteni jó, jótékonykodni jó, ráadásként a licitálásból befolyt pénz egészen biztosan olyan helyre kerül, ahol igazán nagy szükség van rá.
Először vesz részt ebben az akcióban vagy már korábban is volt rá alkalom?
Ez a második alkalom a részemről.
Korábban milyen édességet ajánlott fel?
Tavaly egy hatalmas doboznyi házilag készített kekszet ajánlottam fel (kb. 3 kg-ot), ami négyféle finomságot tartalmazott: egy adag pekándiós chocolate chip cookiet, egy adag nagyon fűszeres pepparkakort, egy adag sablé diamant-t és egy adag csokis-mandulás cantuccinit.
Mit lehet tudni az Ön által nevezett céklás, csokoládés süteményről?
Régóta terveztem, hogy kipróbálom a céklát egy sütemény tésztájában, mert nagyon pozitív tapasztalataim voltak eddig a zöldséges tésztákkal (pl. répatorta, cukkinis sütemény), szaftosak, izgalmasak. Ezért úgy gondoltam, ha beválik, akkor ez lesz a segítsütim. Bevált.