Süteménnyel egy jó célért!

2017.09.27. 17:24

Fehérvári résztvevői is vannak a jótékonysági Segítsüti akciónak

Szeretne rászorulókon segíteni úgy, hogy közben egy finomat eszik?

Elekes Gergő

Fotó: Török-Bognár Renáta

A Segítsüti története egészen 2009-ig vezethető vissza, amikor is különböző gasztrobloggerek civil összefogásából megszületett egy jótékonysági süteményárverés. A dolog időközben odáig nőtte ki magát, hogy az akciót évente kétszer, tavasszal és ősszel is megrendezik.

A licitekből befolyó összeget idén az év elején alapított Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért nevű szervezetnek ajánlják fel, akiknek célja a sérült (kacifántos) gyermekek és családjaik támogatása, életszínvonaluk javítása és társadalmi integrációjuk elősegítése. Magáról a kezdeményezésről és az alapítványról bővebb információkat itt olvashatnak.

A jelenlegi akcióban megyénket két hölgy, C. Fülöp Alíz (Select food blog) és Török-Bognár Renáta (Az élet napos oldala blog) képviseli az eseményen, előbbi egy portugál különlegességgel, a Pastel de Nata-val, míg utóbbi egy céklás, csokoládés süteménnyel. A hölgyeket sikerült utolérnünk, és nyilatkoztak a feol.hu-nak.

Elsőként C. Fülöp Alízt kérdeztük.

Honnan jött a gasztrobloggerkedés ötlete?

7 évig éltem Portugáliában, így a saját bőrömön tapasztaltam meg a portugál konyha szépségeit. A blogolást annak idején privát célra kezdtem el, a saját receptjeimet szerettem volna összegyűjteni, de nem a hagyományos papír alapú formátumban. Később nyilvánossá tettem az oldalt, és elkezdtek érkezni az olvasók. Idővel belevágtam az ételfotózásba is, így a receptek mellé már egyre jobb minőségű fényképeket is tudtam csatolni az elkészült alkotásokról.

Miért gondolta úgy, hogy csatlakozna a Segítsüti kezdeményezéshez?

A Segítsütinek van egy testvérakciója, a „Sok Kicsi”, a korábbi években ennek voltam a résztvevője, aztán 2016-ban első alkalommal lettem a „süti” őszi csapatának tagja. Ha módomban áll, nagyon szívesen hozzájárulok az ilyen kezdeményezéshez, csakúgy, mint a többi 29 résztvevő sütisütő gasztroblogger, a Segítsüti Közhasznú Alapítvány önzetlen munkatársai és a jószándékú Támogatóink.

Korábban milyen édességet ajánlott fel?

Egy sárgarépa, datolya, dió alapú süteményt ajánlottam fel, melyet saját készítésű krémsajttal és tejkaramellel gazdagítottam.

Forrás: Select food Blog | Fotós: C. Fülöp Alíz

Mit lehet tudni az Ön által nevezett idei süteményről?

A Pastel de Nata a portugálok leghíresebb és legnépszerűbb süteménye, szinte minden kávézóban meg lehet találni hazájában. Ez eredetileg egy nagyon édes finomság, rengeteg nádcukrot tartalmaz. Az étel nevében a „nata” szó tejszínt jelent, utal arra, hogy tejszínnel, tejjel szokás készíteni. Az én verzióm az eredetinél mérsékeltebb édességű, ügyelve a sütemény fogyasztóinak az egészségére és vonalaira. Különlegessége, hogy házi kecsketejet, nádcukrot használok, fehér cukorral abszolút nem dolgozok, ha pedig valaki cukormentes verzióban szeretné elfogyasztani a Pastel de Nata-t, akkor úgy is el tudom készíteni.

Alíz finomságára, melyből 60 darab készül, itt lehet licitálni.

Most pedig jöjjenek Török-Bognár Renáta válaszai.

Honnan jött a gasztrobloggerkedés ötlete?

Még 2009-ben indítottam a blogomat, amikor felfedeztem ezt a műfajt és azt, hogy milyen jó kis szabadidős tevékenységgé tud válni a mindennapos főzés.

Miért gondolta úgy, hogy csatlakozna a Segítsüti kezdeményezéshez?

Van a Segítsütinek egy „testvérakciója” a Sok Kicsi, amiben évek óta részt vettem, ugyanabból az egyszerű indíttatásból, mint amiért bólintottam a Segítsütis felkérésre is: segíteni jó, jótékonykodni jó, ráadásként a licitálásból befolyt pénz egészen biztosan olyan helyre kerül, ahol igazán nagy szükség van rá.

Először vesz részt ebben az akcióban vagy már korábban is volt rá alkalom?

Ez a második alkalom a részemről.

Korábban milyen édességet ajánlott fel?

Tavaly egy hatalmas doboznyi házilag készített kekszet ajánlottam fel (kb. 3 kg-ot), ami négyféle finomságot tartalmazott: egy adag pekándiós chocolate chip cookiet, egy adag nagyon fűszeres pepparkakort, egy adag sablé diamant-t és egy adag csokis-mandulás cantuccinit.

Mit lehet tudni az Ön által nevezett céklás, csokoládés süteményről?

Régóta terveztem, hogy kipróbálom a céklát egy sütemény tésztájában, mert nagyon pozitív tapasztalataim voltak eddig a zöldséges tésztákkal (pl. répatorta, cukkinis sütemény), szaftosak, izgalmasak. Ezért úgy gondoltam, ha beválik, akkor ez lesz a segítsütim. Bevált.

Fotós: Török-Bognár Renáta

Renáta süteményét itt találja, ha pedig a többi résztvevőre is kíváncsi lenne, ide kattintson!

Az akcióban szereplő édességekre egyénileg vagy csoportosan is lehet licitálni csütörtök délután 16 óráig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában