Molnár Áron

2017.09.29. 07:00

A Fehérvári egyetemista jobb eszközt alkotott, mint ami a piacon található

Komoly fehérvári siker született kedden egy rangos nemzetközi tudományos tehetségkutató versenyen: a Széchenyiben végzett Molnár Áron világdöntős!

S. Töttő Rita

Molnár Áron fejlesztésével, amellyel lenyűgözte a nemzetközi zsűrit Fotó: Magyar Innovációs Szövetség

Az unió által évente szervezett, legjelentősebb tehetségkutató és gondozó programnak, a Fiatal Tudósok Versenyének döntőjét szeptember 22-e és 26-a között Tallinnban rendezték meg. A versenyen a több tízezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2016/2017. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három, első díjas pályázatának készítője képviselhette. E rangos eseményre a világ harmincnyolc országából érkeztek egyébként fiatalok, akik közül idén Molnár Áron, a székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium végzett diákja továbbjutott a világdöntőre, az ISEF-re (International Science and Engineering Fair). A fiatalember, aki jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, az „Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor” című projekttel nyűgözte le a nemzetközi zsűrit.

Molnár Áron fejlesztésével, amellyel lenyűgözte a nemzetközi zsűrit Fotó: Magyar Innovációs Szövetség

Áron munkájával az Intel ISEF díját nyerte el, ennek köszönhetően vehet részt jövő májusban a Pittsburgh-ben megrendezendő tudományos versenyek olimpiáján. A fiatal kutatásának célja egy ferrofluidummal működő dőlésérzékelő szenzor kifejlesztése és tesztelése volt. Projektjének lényege, hogy a jelenleg a piacon megtalálható dőlésszög szenzorok tipikus felbontása század-, illetve ezredfok körüli, az elkészült szenzor pedig pontosságban felülmúlja a piaci eszközök jelentős részét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, leginkább az igen pontos szögmérésben segítheti a szakemberek munkáját. A nyertes pályázata a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb munkáival együtt szeptember 29-én láthatók a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország K+F Központjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában