Fűtéskorszerűsítés

2017.09.13. 06:30

Ingyen pénz a konvektorcseréhez: tippek, hogy tényleg nyerhessünk

Ha ügyesen pályázunk, akár százezer forintból is megoldhatjuk a lakás összes konvektorának a cseréjét. Összeszedtük, mit kell tennünk ahhoz, hogy eséllyel induljunk az Otthon melege program konvektoros pályázatán.

Házi Péter

Fotó: Házi Péter

A fontos nap a régióban: szeptember 29.

Magyarországon jelenleg hárommillió konvektor működik a lakásokban, házakban, ám ezek túlnyomó része tizenöt évnél is idősebb, rendkívül gazdaságtalanul üzemelő készülék. Nem túlzás, ha azt állítjuk, gyakorlatilag az utcát fűtik ezekkel a készülékekkel.

Az Otthon melege program fűtéskorszerűsítési alprogramjában induló, országosan másfél milliárdos lehetőséget adó konvektorcsere pályázat célja éppen ezeknek az elavult készülékeknek a cseréje. Az ország különböző régióiban, különböző napokon nyílik majd meg a pályázat beadásának lehetősége. A Közép-Dunántúlon ez a dátum szeptember 29-ét, azon belül is reggel 8 órát jelent.

Somogyi László szerint érdemes már most kivitelezői szerződést kötni, ezt ugyanis csatolni kell a pályázathoz
Fotós: Házi Péter

A legfontosabb teendők a beadás előtt

Fontos tudni, hogy a pályázat keretében már csak olyan konvektort szerelhetünk fel, amely a legszigorúbb, „A” energetikai osztályba tartozik, hatásfoka eléri a 88 százalékot. (2018 januárjától ez eleve előírás lesz, csak olyan konvektort forgalmazhatnak a boltok, amelyek tudják az említett hatásfokot, a pályázat kiírója ennek ment elébe.)

- Amikor a pályázat megjelent, a szakma is tanácstalan volt, nem volt ugyanis olyan készülék, ami teljesítette volna a pályázati kritériumokat. Másfél héttel később aztán az ismert magyar gyártó előállt egy új fejlesztésű készülékkel, ami már megfelel az energiahatékonysági előírásoknak. Ezen túl jelenleg egy mini konvektorkazánt gyártó másik cégről és egy olaszról tudni, amelyek fűtőkészülékei megfelelnek a pályázat előírásainak – mondta érdeklődésünkre Somogyi László. A gázszerelő mestert arra kértük, foglalja össze, melyek a legfontosabb teendők a pályázat beadása előtt.

- Szeptember 19-én 12 órától megnyílik az az internetes adatlap, ami a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) honlapján érhető el. Itt már fel lehet tölteni a lakásunk és a régi konvektoraink adatait (itt a teljesítménytartományt kell megadnunk), a rendszer pedig kiszámolja a várható energiamegtakarítást. Érdemes a pályázat elkészítése előtt keresni egy kivitelezőt, s vele előszerződést kötni, ugyanis a pályázat beadását követő öt napon belül ezt a szerződést is fel kell tölteni a pályázathoz – taglalta a részleteket a szakember.

Ötvenezerből megúszhatjuk a cserét

Somogyi László már több árajánlatot is készített, így van rálátása arra, mekkora önerőre és mekkora támogatásra számíthatunk, ha nyer a pályázatunk: Egy minikazános megoldás esetében (lásd keretes írásunkat) a teljes költség olyan 650 ezer forint körül van, ebből 190-200 ezret támogat az állam, az önerő 415-460 ezer forint. Ezzel egy háromszobás 60-70 négyzetméteres lakás kifűthető. Egyetlen konvektor cseréje esetén nagyjából 50 ezer forint a ránk eső része, a támogatás pedig 185 ezer forint. Két konvektor esetén nagyjából 90-100 ezer forint az önerő és 360 ezer forinttal segíti az állam a megvalósulást.

A parapettcsere költsége is elszámolható

Mi van akkor, ha a lakásunk történetesen a negyedik emeleten van és szükséges az új készülék miatt lecserélni a parapettet? Vajon állja-e ennek költségét a pályázat? Nos, a szerelés díjából is elszámolható nyolcvan százalék – árulta el Somogyi László, aki szerint fontos az elavult készülékek cseréje, ám véleménye szerint a régióra jutó százötven milliós keretösszeg szinte perceken belül kimerül majd. Mint tanácsolja, érdemes már most elkezdeni az adatok feltöltését. Szeptember 29-én nyolc órakor pedig már csak a pályázatbeadó gombot kell megnyomni.

 

MINIKAZÁN IS LEHET

Jelenleg a hazai piacon egy magyar gyártó 5,8 kilowattos készüléke teljesíti a pályázati feltételeket, illetve egy olasz cég terméke, amelyet gyártanak kisebb szobába való, 2,5-3 2,8 és 4,6 és 6,1 kilowattos teljesítménnyel is. Utóbbi készülék előnye, hogy nem hagyományos parapettet használ, hanem egy jóval diszkrétebb kivezető nyílást kell csak kiépíteni a szabadba.Ehhez ráadásul építési engedély sem kell, ugyanis olyan kicsi a szabadba vezető nyílás. A készülék egyébként beköthető a kéménybe is vagy közvetlenül felvezethető a tető fölé.Van egy harmadik megoldás is, egy magyar gyártású minikazán, ami úgy néz ki, mint egy konvektor, de rá lehet kötni több radiátort, így a szomszédos szobákat is képes fűteni. Ennek esetében a radiátorokat és csöveket nem támogatja a pályázat, de a minikazán beszerelését igen. Mivel itt csak egy berendezésnél van veszteség a lakásban, ennek hatásfoka valóban kiválónak nevezhető.

 

LEGFELJEBB 500 EZER

A projekt keretében a gázkonvektor készülékek bruttó 150 000,- Ft egységáron számolhatóak el. Amennyiben egy készülék ennél drágább, a bruttó 150 000,- Ft egységár feletti összeg nem elszámolható költségnek minősül. Egy lakás esetében legfeljebb ötszázezer forint lehet a támogatás, ám maximum az elismerhető költség 80 százaléka. De az elismerhető költséget az energia megtakarítás is limitálja (max. energia megtakarítás kwh/év szorozva 350 Ft-tal, ezt a rendszer számolja ki.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában