Bringára fel!

2017.09.16. 18:01

Kerékpárútban és zöld turizmusban a jövő a Velencei-tó körül is

Szombaton sajtótájékoztatón ismertettek két, Pázmándhoz és a Velencei-tóhoz kapcsolódó kerékpárút-fejlesztési tervet az érintettek.

Bokros Judit

A pázmándi Hét Forrás Művelődési Ház volt a helyszíne annak a tájékoztatónak, amelyen két nyertes pályázatról esett szó. Mindkettő a zöld turizmus erősítését célozza kerékpárutak fejlesztésével.

Amint azt Virányiné Reichenbach Mónika polgármestertől megtudtuk: saját projektként 320 millió forintot nyertek a Pázmánd-Kápolnásnyék-Velence kerékpárútra, de a kormányzati projektként megvalósuló Budapest-Balaton kerékpárútban is érintett a település, a Velencei-tó környéke.

Velence polgármestere, Koszti András, valamint Kápolnásnyék pénzügyi és településfejlesztési bizottságának elnöke, Kupi László arról beszéltek, milyen vonzereje lehet településeiknek és a tókörnyéknek a kerékpáros turizmus számára. Említették a versenysportot, amelyre jó példa volt tavaly a Tour de Hongrie velencei szakasza, és az olyan kulturális látnivalókat, mint például a megújult kápolnásnyéki kastély.

Sárkány Zoltán pázmándi alpolgármester hozzátette: már gyűjtik a kerékpáros tapasztalatokat a minél jobb felkészülés érdekében.

Tessely Zoltán megyei országgyűlési képviselő kitért a fejlesztések három csoportjára. Elmondta: egyrészt a tervezett Budapest-Balaton kerékpárútba bekapcsolják Etyeket és a Velencei-tó környékét.

Másrészt, Etyek és környékének turisztikai koncepciójába illeszkedve szintén épülnek, újulnak meg kerékpárutak, harmadrészt pedig vannak olyan helyi kezdeményezések, mint például a Pázmánd-Kápolnásnyék szakasz.

A tájékoztatón bejelentették még, hogy Pázmánd támogatást kap a nemrég homlokzatfelújításon átesett katolikus templom tornyának renoválására, s a támfal megerősítésére. Valamint az is kiderült, hogy a Velencei-tó környéke is kiemelt turisztikai terület lehet, ezáltal részesülhet nemzeti támogatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában