FIN

2017.09.28. 09:20

Fehérvári fesztiválnyitó, irodalmi biciklitúrával

Szerda este biciklitúrával, azaz Garami Richárd felújított biciklitárolóinak újraavatásával hivatalosan is megnyílt a FIN, azaz a Fehérvári Irodalmi Napok.

Gábor Gina

Halász Rita szövegével l avatták újra a Pelikán Galéria elõtti biciklitárolót, Garami Richárd munkáját

A Fejér megyei levéltár udvarán házigazdaként, főszervezőként Czinki Ferenc író fogadta a közönséget, és arról beszélt: tavaly próbálkoztak először a FIN megrendezésével. Akkor még kissé bizonytalanul merült fel a kérdés, hogy az elmúlt évek irodalmi sorozatai, könyvbemutatói, felolvasóestjei után van-e létjogosultsága egy efféle – az irodalmi eseményeket összefogó – vidéki fesztiválnak. De már akkor sikerült ehhez partnereket, támogatókat találni.

Az első számú támogatók természetesen a nézők, akik szívesen ismerkednek a kortárs irodalommal és képviselőivel. Emellett az is kiderült, a FIN jó alkalom arra, hogy a város legkülönbözőbb színterei bemutatkozzanak: a közművelődési intézmények, a múzeum, a levéltár, a könyvtár mellett könyvesboltok, vendéglátóhelyek adtak helyszínt az irodalmi programoknak – hangsúlyozta Czinki. Így tehát az idén közösségi összefogással jött létre a vasárnapig tartó fesztivál, amelyen 11 helyszínen 14 program várja a közönséget.

Halász Rita szövegével avatták újra a Pelikán Galéria előtti színes biciklitárolót, Garami Richárd munkáját
Fotós: Nagy Norbert

A FIN ezúttal irodalmi biciklitúrával indult. A tragikusan fiatalon elhunyt Garami Richárd képzőművész néhány éve a belváros három pontjára egy-egy különleges, jellegzetes biciklitárolót készített. Garami emlékére nemrég tárlat nyílt, a kedvenc irodalmi szövegeiből felolvasóestet is rendeztek. Most pedig felújították az időközben kissé megkopott, de szellemes, jellegzetes biciklitárolókat. Németh Gábor író ötlete volt, hogy az újraavatáson hangozzék el egy-egy, az alkalomra írott irodalmi szöveg.

- Kerestem a lehetőségét, hogy miként lehet helyzetbe hozni ezeket a nagyszerű, kortárs tárgyakat, amik szinte megszólítják a járókelőket. Minden munkában van narratív mag, egy történet lehetősége. Ezért amikor a József Attila Kör (JAK) táborában szemináriumot tartottam, azzal bíztam meg a három fiatal szerzőt, hogy írjanak a tárgyakhoz szövegeket, a tárgyakról készült fotók alapján.

A megbízást a három író szívesen vállalta: így tegnap Ádám Gergő a Kossuth utcában, a bank előtt álló abakuszt formázó tárolónál, Halász Rita a Pelikán Galériánál lévő „pelikános” tárolónál, Munding Márton pedig egy söröző előtt, a fociihlette biciklitárolónál olvasta fel az alkalomra született írását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában