Óbarok-Nagyegyháza

2017.09.10. 21:15

A fajtatiszta fríz ló volt a falunap egyik nagy látványossága

Változatos programokkal invitálták falunapra a helyieket a búcsú napján. Különleges lovasbemutatót is láthattak gyönyörű lóval és szép lovarnővel.

Zsohár Melinda

Gyurik Petra nemcsak gyönyörű nő, elegáns az öltözéke, hanem kiváló lovas is, ő tartott bemutatót a falunapon

Fotó: Zsohár Melinda

Az időközi választáson Mészáros Kartal nyerte el a voksok többségét az Óbarok-Nagyegyháza két kistelepülésből álló község új polgármestereként. Még személyesebb találkozásra is kiváló alkalomként kínálkozott a hétvégi falunap az új vezető és a lakosok között. A páratlan szépségű települést fehér sziklák övezik, távolabb hegyek karéja látszik, hangulatos utcák épültek fent és lent. A katolikus templomban misét tartottak, s mint búcsúkor, körhintások, vásári portékások érkeztek.

Minden játékot és ringlispílt ingyen használhattak, főtt a faluebéd, kedvükben jártak a gyerekeknek. Délután operett előadást mutattak be a kaposvári művészek. Mészáros Kartal képzett énekművész, ám elhárítja a felkérést az éneklésre, mondván, polgármesterként szeretné bizonyítani rátermettségét. Este könnyűzenei koncert, az éjszakába nyúló utcabál zárta a napot.

Különleges látványnak ígérkezett a lovas bemutató, amit ajándékképpen hozott el a ló gazdája és a lovarnő is. Óbarkon és Nagyegyházán gazdálkodók, állattartók is élnek, Budapest közelsége, az autópálya szomszédsága és a festői környezet az őslakosok mellett sokakat idecsábított, állandó lakosként is. Nagyegyházán működik a széles ismertségre szert tett Hangistálló.

Gyurik Petra nemcsak gyönyörű nő, elegáns az öltözéke, hanem kiváló lovas is, ő tartott bemutatót a falunapon

Húsz éve itt teremtett otthont, s épített istállót lovainak Kardos György és felesége, Katalin, az ő tulajdonukban van a különleges fríz ló, Aiso. Kardos György ugró lovasversenyző volt, a család később is lovakkal foglalkozott. A tizenhét éves fekete mén hazánkban az egyetlen magyar nagydíjas ló, amit egy ideje a neves díjlovagló, Gyurik Petra tanít, és tart vele bemutatókat.

Aiso tulajdonosai, Kardos György és felesége, Katalin – a tizenhét esztendős magyar nagydíjas ló Óbarkon „lakik”

Kardoséknál Aiso családtagnak számít, érzékeny, okos jószág. Zenére lép, táncol, üget betanult koreográfiára a hatalmas állat, lovasával tökéletes összhangban. A fajtatiszta fríz mindig fekete, dús bokaszőrzete, sörénye és tekintélyt parancsoló termete miatt impozáns látványt nyújt. Gyurik Petra nemcsak gyönyörű nő, elegáns az öltözéke, hanem kiváló lovas is. Elmondta, hogy budapesti lány létére rajongott a lovakért, s gyermekkori álma volt a fríz hátas. Szigetszentmiklóson egy lovarda szakmai vezetője, s egy esztendeje dolgozik Aisóval.

A kisgyerekek közül persze többen felkéredzkedtek a magas lóra, Petra maga mellé emelte őket a szelíd Aiso nyergébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában