Névtelen bejelentés

2024.03.01. 20:00

Több tucat kutyát mentettek ki egy perkátai telepről

Intenzív, orrfacsaró bűz, ürülékkel teli padló és harminc kutya tárultaz állatvédők szeme elé egy perkátai ingatlanon. Nehezen, de hatósági kísérettel bejutottak az épületbe, ahol az elképzelések szerint szaporítótelep működött, állatmenhely címszó alatt.

S. Töttő Rita

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

Perkáta egy félreeső részén, a szőlőhegyen található az az ingatlan, ahová nemrégiben hívták a Fema állatmentő egyesületet. A szervezet a pákozdi Noé Speciális Kutató-mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel együtt csütörtökön ki is szállt a helyszínre, hogy felmérje a helyzetet, ahol az elmondottak szerint rengeteg, több tucat kistestű kutya él, méltatlan körülmények között.

– Névtelen bejelentést kaptunk, a környék lakói lettek ugyanis figyelmesek arra, hogy sok a kutyus a telken. Néha látják ugyan a tulajdonosokat, akikről annyi információjuk volt, hogy állítólag menhelyet akarnak létrehozni a területen. Bár hogy ez mennyiben igaz, nem tudni, hiszen a látott körülmények egyáltalán nem erre utalnak – árulta el a feol.hu-nak Turczer Edina, a Fema vezetője. Már kintről is látszódott, hogy rengeteg az ürülék, méltatlanok a körülmények, ám az épületbe csak estére tudtak bejutni az állatvédők. A rendőrség mellett ugyanis kihívták a NÉBIH munkatársait, így hatósági állatorvos is érkezett a helyszínre.

– Láttam már sok mindent, de ami itt volt, az orrfacsaró bűzzel, ammónia szaggal, az még nekem is sok volt – fogalmazott az állatvédő. Az épületbe hatósági kísérettel érkező állatmentők épp felmérték a terepet, amikor tudomásukra jutott, hogy a helyszínre megérkeztek a tulajdonosok is – akik azonban, látva a rendőrségi autókat, egy fordulattal távozni szándékoztak. Ez persze nem sikerült nekik – mesélte az állatmentő szervezet vezetője.

A házon belül először egy anyakutyát találtak egy kölyökkel egy pici szállító dobozban, ellátás nélkül. Beljebb, ahol két helyiség volt összenyitva: egy másfél négyzetméteres ketrecben két felnőtt, nagyobb testű kutyával találkoztak, szintén ellátás nélkül. E mellett, kisebb ketrecekben fedezték fel a kettesével, hármasával tartott hím csivavákat - összesen nyolcat A többi húsz – négy mopsz és tizenhat szuka csivava – pedig szabadon volt a 25-30 négyzetméteren. Az ellátásuk – árulta el az állatvédő - nem volt biztosítva, élelem, víz nem vagy alig volt előttük. Az állatok az ürülékkel teli, bűzös padlón élték a mindennapjaikat.

– Megtörtént a szemlézés, felvették a jegyzőkönyvet, a hatóságok pedig ezek mentén folytatják a munkát – tette hozzá a Fema vezetője, ahogy azt is: a kutyákat lefoglalták, egyesével megszámozták, fotózták őket, majd elvitték a Fema telepére. A lefoglalt kutyákra most tizennégy nap karantén és számtalan orvosi vizsgálat vár, melyeket a rendőrségnek is be kell mutatniuk majd, hogy kiderüljön, használhatták-e szaporításra az állatokat.

Vezető képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!