Frissen Fejérből

2024.02.10. 11:30

Különleges eszközök, úgynevezett e-oltólándzsák érkeztek a megyébe (videó)

A tűzoltókhoz kerültek a talán egyelőre még kevesek számára ismert eszközök a Magyar Közút és a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF Zrt.) jóvoltából.

Szanyi-Nagy Judit

E-oltólándzsákat szerzett be és adományozott a katasztrófavédelemnek a Magyar Közút és a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Szőke Péter

Ezek az eszközök az e-oltólándzsa nevet viselik, s mint Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó századostól, katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, ezeket elsősorban az elektromos autókban keletkező tüzek eloltásához használják a szakemberek.

A világszerte tapasztalható tendenciáknak megfelelően Magyarországon is egyre többen választják az elektromos meghajtású járműveket. Ez a trend az elektromos autók esetleges meghibásodásából adódó tűzesetek kockázatát is növeli

 – szögezte le a szóvivő. Majd kifejtette: "Ezeknél a járműveknél a legnagyobb problémát az akkumulátorcsomag égése jelenti, amely egy igen intenzív, nagy hőmérsékleten végbemenő és önfenntartó folyamat. Ennek megszüntetéséhez, eloltásához gyulladási hőmérséklet alá kell hűteni a felforrósodott alkatrészt. Az e-autókban a súlypont miatt alacsonyan, jellemzően a jármű padlólemezében helyezik el az akkumulátorpakkot, amelyet különböző profilozott lemezekkel, pajzsokkal védenek a külső környezeti fizikai hatásoktól, például a fekvőrendőrnek ütődéstől, padkázástól, kavicsfelverődéstől, illetve esetleges baleseti sérülések hatásaitól. Ez a fokozott fizikai védelem megakadályozza az oltó- vagy hűtőanyag megfelelő helyre történő hatékony bejuttatását."

A kialakításnak köszönhetően az elektromos járművek akkumulátorcsomagját könnyű átszúrni
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Szőke Péter

S itt jön képbe az e-oltólándzsa, amely úgynevezett szúrótüskés megoldásként az akkumulátorcsomag külső borításán átütve, közvetlenül annak belsejébe vezeti a vizet, ezáltal hűti és csökkenti annak hőmérsékletét. Mint megtudtuk, az eszköz olyan anyagból készült, amely az extrém magas hőmérsékletnek is ellenáll, ugyanakkor az áramütés ellen is védi a használóját. Kialakításának köszönhetően az elektromos járművek akkumulátorcsomagját könnyen és gyorsan átszúrhatják a tűzoltók, így azon keresztül gyorsabban és hatékonyabban tudják bevezetni a vizet, hogy azt lehűthessék, és az esetleges robbanásveszélyt megakadályozzák.

A most adományozott e-oltólándzsák közül egy a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságra és egy a bicskei önkormányzati tűzoltóságra kerül – értesültünk. Így, ezzel a két eszközzel, már négy e-oltólándzsa áll a tűzoltók rendelkezésére Fejér vármegyében, hiszen a katasztrófavédelem mellett a martonvásári önkéntes tűzoltók is rendelkeznek ilyen szakfelszereléssel.

Hogyan néz ki működés közben az eszköz? Mutatjuk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!