Szerencsére nem történt baj

2024.02.16. 11:32

Kigyulladt az ott felejtett ebéd egy székesfehérvári lakásban

Sűrű füst szivárgott egy társasházi lakás ablakából február 15-én délben Székesfehérváron.

Feol.hu

Illusztráció!

Fotó: Mediaworks-archív

A tűzoltókat az egyik szomszéd értesítette, miközben az épületben felújítást végzők közül ketten a résnyire nyitott, földszinti ablakot belökték. A konyhába bejutva elzárták a tűzhelyet, ahol az ott felejtett ebéd égett, a lakás pedig ennek következtében füsttel telítődött – tájékoztat a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Mint írták főzés közben az idős lakó elaludt, emiatt gyulladt meg az étel, ám amikor a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói kiérkeztek, felébredt és kimenekült a lakásból, nem sérült meg. Az egység átszellőztette a lakást.

Fejér megyében egyébként tavaly 268 lakás gyulladt ki. A legtöbb esetben a konyhában, kéményben, hálószobában és tárolóban csaptak fel a lángok. A leggyakrabban pedig nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, elektromos probléma, főzés, dohányzás vezetett tűzhöz. 

„Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére. Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására. Ezért a füstérzékelő mellett javasolt otthon egy porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket is tartani” – álla a katasztrófavédelem közleményében. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!