Szú

2024.02.13. 11:34

A dunaújvárosi tűzoltók életet mentettek, felépül a perkátai tűz áldozata

A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók megmentették a kis Szút a biztos haláltól: már a Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyul.

Horváth-Buthy Lilla

Forrás: Dunaújváros HTP

Ahogy arról a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton hírt adott, kigyulladt és mintegy egy hektáron foltokban égett a nádas Perkátán, a Szent István utca közelében. A helyszínre riasztott dunaújvárosi hivatásos tűzoltók két vízsugárral eloltották a lángokat. A történet folytatásaként jelent meg egy poszt hétfőn a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösségi oldalán, ahol beszámolnak egy összegömbölyödött sündisznó megmentéséről, ki a Szú nevet kapta (Fekete István regénye, a Vuk nyomán) a "keresztségben". 

Azt már ugyancsak a bejegyzésből tudjuk, hogy elsőként a közelben lakóknak sikerült a lángok terjedését megfékezni, a még izzó, parázsló részeket a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók fojtották el. Innentől a posztból idézünk: 

"Ekkor bukkantak rá egy összegömbölyödött sünre, akinek a tüskéi megégtek a tűzben. A riadt állatot magukhoz vették, a tűzoltólaktanyában Bogdán Péter tűzoltó őrmester a többiekkel együtt vízzel, élelemmel kínálta, ruhákból, falevélből kuckót készített neki. Így telt el az éjszaka, míg másnap, a szolgálatváltást követően Bauer Ákos tűzoltó százados, szolgálatparancsnok a kisfiával a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központba vitte, ahol megvizsgálták és ellátták a sünit. Miután teljesen felépült, a központ munkatársai visszaengedik a szabadba."

A sünivel Bogdán Péter tűzoltó őrmester látható
Fotó: Dunaújváros HTP

Az esetről természetesen beszámolt a Sóstó Vadvédelmi Központ is: azt írják, a sün vélhetően a szárazabb, zsombékos részben telelt. 

"Szörnyű egy ilyen tűz, rengeteg élet veszik oda ilyenkor. A kis süni tüskéi alaposan megperzselődtek és deformálódtak, bőre szerencsére nem károsodott. Orra azonban kifejezetten megpirult. A megfelelő kezelések és többszöri kontroll után már evett és egy pihe-puha törölköző alatt pihenget. Szerencséje volt, hogy a Dunaújváros Tűzoltóság lánglovagjai megmentették őt a biztos haláltól. Ezúton is köszönjük mindennapi áldozatos munkájukat!" - fogalmaztak. 

A gyógyulófélben lévő kis tüskésről itt tekinthetnek meg fotókat:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!