Fő az óvatosság!

2024.01.31. 11:00

Kiberbűnözés: két megyei iskolában is jártak az egyenruhások

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós munkatársai két oktatási intézményben közel 600 diáknak adtak tájékoztatást az interneten rájuk leselkedő veszélyekről kedden – tájékoztatott a Fejér vármegyei rendőrség.

Kecskés Zoltán

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az online térben ránk leselkedő veszélyeket. Ezt tették a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

Fotó: Fejér vármegyei rendőrség

A foglalkozásokon a Székesfehérvári SzC Hunyadi Mátyás Technikum és a Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola tanulói hallhattak arról, hogy az internet segítségével történő ügyintézés, vásárlás, kapcsolatteremtés és kapcsolattartás egyszerű és gyors, azonban számos veszélyforrást is magában rejt. Ahogy a közösségi oldalukra feltöltött beszámolójukban kiemelik: 

„A regisztrációhoz kötött oldalak, amelyek célja az adathalászat, vagy a kémprogramok, amelyek ingyenes alkalmazás formájában települnek számítógépünkre - mind kockázatot jelenthet életünkre. Ezeket kellő gyanakvással, tudatos internethasználattal és körültekintő ügyintézéssel elkerülhetjük." 

Mindemellett szó esett arról is, hogy a közösségi oldalakra feltöltött képek és videók által könnyen kiszolgáltatottá válhatunk az online térben is, ezért fontos néhány alapszabály betartása: az informatikai eszközök biztonságossá tétele; erős, egyedi jelszó használata; ismeretlen helyről, üzenetben kapott link veszélyes, megnyitás mellőzése; online ismerkedés veszélyei, mivel nem tudhatjuk ki van, a másik oldalon; személyes és intim tartalmak megosztása ismeretlennel emberrel nem szabad. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!