A Fejér vármegyei rendőrség figyelmeztet

2024.01.07. 07:00

Új kiberbűnözői csapdával próbálkoztak Székesfehérváron

A székesfehérvári férfi éber volt: elhárított egy ügyes kiberbűnözői csapdát, amire a Fejér vármegyei rendőrség is figyelmeztet.

Hajdú Marianna

Forrás: pexels.com

"Jól tette, hogy letette a telefont" – mondhatja most magának az a székesfehérvári férfi, aki nemrégiben a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult egy különleges esettel. 

Mint a rendőrség közösségi oldalán olvashattuk, a férfit egy állítólagos számítástechnikai szakértő kísérelte meg becsapni, állítva, hogy sürgős segítségre van szüksége a férfi számítógépén észlelt hackertámadás elhárításához.

A folyamatban lévő behatoláson – állította a telefonáló –, megpróbál segíteni, ehhez azonban egy alkalmazást kell letöltenie távoli asztali hozzáféréshez. A telefonbeszélgetés akkor szakadt meg, amikor a hívott fél közölte, hogy a hivatkozott cég nem használná az alkalmazást, és szerinte épp így próbálják őt megkárosítani, ezért a rendőrséghez fordul

– írja közösségi oldalán a rendőrség.

A rendőrség szerint a bűnözők célja egyértelmű: hozzáférni a gyanútlan áldozatok banki adataihoz, és ezen keresztül pénzüket eltulajdonítani. Ez az eset ismét felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos az online biztonság és a kritikus gondolkodás, különösen a digitális térben.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a következő tanácsokat adja a lakosságnak:

  • Ne bízzon ismeretlenek segítő, üzleti vagy befektetési ajánlataiban!
  • Ismeretlen eredetű programot, applikációt soha ne telepítsen vagy töltsön le!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek bankkártyája és netbankja belépési adatait!

A Fejér Vármegyei Rendőrség oldalán további hasznos tanácsokat találhat a kiberbűnözés elkerülésére: https://kiberpajzs.hu/ 
Ha mégis áldozattá válik, ne habozzon, tegyen feljelentést a rendőrségen vagy hívja a 112-es segélyhívót!

Ez az eset ismételten bizonyítja, hogy a tudatosság és az elővigyázatosság kulcsfontosságú az online térben. Legyen Ön is résen, és óvja meg magát a kiberbűnözők újabb csapdáitól! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!