Ha kigyullad a jármű

2024.01.31. 10:30

A fehérváriak megmutatják, hogyan kell az elektromos tüzet eloltani

A 2023-as statisztikákat tekintve kettő tisztán elektromos meghajtású személygépkocsi mellett kettő elektromos busz, valamint kettő elektromos robogó, egy segway és egy roller gyulladt ki országos szinten. Ezek mellett hat esetben hibrid járműben keletkezett tűz, közülük három plug-in hibrid volt – értesültünk a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldaláról.

Szanyi-Nagy Judit

Nem árt, ha van a kocsiban habbal oltó készülék, vagy direkt a lítiumion-akkumulátorok tüzéhez kitalált, zselé alapú oltóanyagot tartalmazó tűzoltó készülék – ajánlják a szakemberek

Forrás: Székesfehérvár HTP / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldala

Mit tegyünk, ha megtörténik a baj? – adódik a kérdés, amelyre hamar választ is adnak bejegyzésükben a szakemberek. Eszerint a hangsúly az áramtalanításon és az akkumulátorok folyamatos hűtésén, azok visszagyulladásának megakadályozásán van – ez utóbbi már többnyire a kiérkező tűzoltókra hárul. Amennyiben egy elektromos jármű lángolni kezd, a legjobb, ha azzal nyílt terepen, épülettől, járművektől távol állunk meg. Az oltást a korábban beszerzett, kimondottan a lítiumion-akkumulátortüzek oltására szolgáló speciális, zselé alapú oltóanyagot tartalmazó tűzoltó készülékkel érdemes elvégeznünk. Fontos azonban: a 112-es segélyhívót mindenképpen tárcsázzuk és diktáljuk be az esemény fontosabb részeit, úgymint a baleset leírását, a helyszínt és a sérültek számát.

Ha egy elektromos jármű ég, akkor nagyon, és nagyon sokáig ég
Forrás: Székesfehérvár HTP / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldala

A szakemberek emlékeztetnek: az elektromos járművekben keletkező tüzek leggyakrabban az akkumulátor töltéséhez köthetők.

A teljes bejegyzés:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!