Koronatanú is jelentkezett

2023.12.11. 07:00

Brutális részletek a kőszárhegyi „rabszolgatelepről"

Közel két tucat áldozat évekig tartó sanyargatása írható a számlájára annak a családnak, amelynek tagjait a Fejér vármegyei rendőrök elfogták és őrizetbe vették - számolt be az esetről a rendőrség közleménye alapján a feol.hu, még október végén. Az ügyben fejlemények történtek, a többi között van egy koronatanú is.

Horváth-Buthy Lilla

Vagyon Máté és Polányi János őrnagy avatták be a Zsaru magazint a részletekbe

Forrás: Szabó Gabriella, rendőrség

A főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály  munkatársai október 25-én reggel összehangolt akció keretében ütöttek rajta a  kőszárhegyi trión. Egy 46 éves férfi, egy 45 éves nő és 27 éves fiuk ellen indult nyomozás több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt. Egy idős áldozat vallomása nyomán majd' egy éve kezdődött nyomozás.

Ahogy arról beszámoltunk, a nyomozók a bűncselekményről tudomást szerezve hónapokon át dolgoztak a felderítésen, minden beszerzett nyomot és adatot ellenőriztek, így sikerült szélesíteni a sértetti kört. További 21 embert azonosítottak (21 férfi és egy nő), akiket a családtagok – életkörülményeikből fakadó kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva, hiszen legtöbben hajléknélküliek –, ugyanilyen módon szerveztek be. A sértetteket munkavégzésre bírták rá, a befolyt "keresményük" jelentős részét elvették, amit saját életvitelük fedezésére használtak.

A történet jó tíz évvel ezelőtt kezdődött...

Korábban a feol.hu-nak már meséltek a történtekről, most a Zsaru magazinnak nyilatkoztak az ügy részleteiről és fejleményeiről a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának nyomozói. 

Fotó: police.hu

 Az említett összehangolt akcióról úgy nyilatkoztak a nyomozók, hogy filmbe illő jelenet volt. - Két személyautó és egy kisbusz állt az egyik ház előtt, amikor kora hajnalban több irányból odaérkeztünk, és éppen akkor szálltak be a járművekbe. Az azonnali kihallgatások szervezése és lebonyolítása óriási kihívást jelentett, de megoldottuk - fogalmazott a lapnak Polányi János őrnagy. A cikkből kiderül, az emlékezetes rajtaütés után jelentkezett a drámai bűnügy koronatanúja, de erről majd később.

Még a zsarukat is meglepte aztán, hány kiszolgáltatottja, kizsákmányoltja, sértettje, áldozata van a kőszárhegyi „rabszolgatelepnek", ahol jellemzően forgalomból kivont gépjárműveket daraboltak, de idénymunkákat is végeztettek velük.

Végül a helyszínen 19 áldozatot és három feltételezett elkövetőt találtak. Az említett legelső, legidősebb áldozat elmesélte a rendőröknek, miután segítséget kérve jelentkezett a kapitányságon, hogy korábban már kétszer is elszökött a fogvatartóitól, majd egy Székesfehérvári hajléktalanszállóra költözött, de a család tagjai megtalálták, és „hazavitték”. Elmondása szerint cselédként bántak vele, s története 1995-ig nyúlik vissza.  Egyébként az ő nyugdíjából fizették annak a háznak a törlesztőrészletét, amelyben a család lakott. Amikor elmondták neki, hogy a bíróság elrendelte a három családtag letartóztatását, egyszerre örült és könnyezett, derül ki az írásból. 

Fotó: police.hu

Drámai részletek

A cikkben részletezik továbbá, hogy a két kőszárhegyi ingatlan hátsó részén nyolc sufniban, egy leharcolt lakókocsiban, szivacsokon aludtak az emberek. "Átlagban napi három étkezést, egy liter bort, 14 szál cigarettát, továbbá heti 10-15 ezer forintot kaptak. – A régebbieknek fizettek 15 ezret, az „újoncok” 10 ezret kaptak, amit szinte mindannyian élelemre költöttek, pedig elvileg napi három étkezés járt nekik. Elsősorban forgalomból kivont gépjárműveket daraboltak, de idénymunkákat is végeztettek velük, és nemcsak a fizetésük nagy részére, hanem az érintettek esetében nyugdíjaikra is rátették a kezüket. Sőt, a legidősebb áldozat nyugdíjából fizették annak a háznak a törlesztőrészletét, amelyben laktak."

A rendőrség rajtaütött, közleményt adott ki, és jött az újabb fordulat

Október 27-én olvashattuk a rendőrség közleményét a rajtaütésről. Az egyik nyomozó elárulta, másnap jelentkezett egy férfi, aki az interneten olvasta a közleményt. Ennek alapján rögtön felismerte egykori kizsákmányolóit, és terhelő vallomást tett rájuk. Vallomásában a koronatanú elmondta, lelkileg megzuhanva, több családtagját egymás után elveszítve találkozott először hét évvel ezelőtt a kőszárhegyi családdal, akkor még egy autóvásárlás kapcsán. Ezt használták ki, és hálózták be a fiatalembert...a kőszárhegyi házát is kisajátították.

Eközben a letartóztatásban levő család nem érti, mi a probléma azzal, hogy szállást, ellátást és munkát adtak kilátástalan helyzetbe került embereknek. Panaszt tettek. További abszurd részlet, hogy az áldozatok jelentős része visszaköltözött kizsákmányolásának helyszínére...

A teljes cikk a Zsaru magazinban olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!