Tűzeset

2023.12.06. 17:30

Adventi koszorú okozott tüzet Sárbogárdon

Égve felejtett gyertya miatt gyulladt ki egy adventi koszorú egy sárbogárdi irodában.

Feol.hu

Fotó: Katasztrófavédelem

Az épületben lévő füstérzékelő december 6-án kora hajnalban észlelte a tüzet és a beépített tűzjelző berendezés automatikus jelzést továbbított a katasztrófavédelemnek. A műveletirányító ügyelet a sárbogárdi hivatásos tűzoltókat riasztotta a helyszínre, akik a zárt épület hátsó, rácsozott ablakán betekintve látták, hogy az asztalon egy adventi koszorú ég. A helyiségben a világítás fel volt kapcsolva, így jól látszott, hogy a tűz még nem terjedt tovább, a mennyezetnél kevés füst gomolygott. A tűzoltók a közeli vészkijáratot kifeszítették, majd az irodába bejutva az égő fenyőtobozalapot csapvízzel eloltották.
 

Fotó: Katasztrófavédelem

Fejér vármegyében minden évben történik olyan tűzeset, amely advent időszakában az ünnepi készülődéssel, díszítéssel, gyertyagyújtással összefüggésben keletkezik. Nagyon fontos, hogy az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül, amikor kimegyünk a helyiségből, mindig fújjuk el a lángot, mert könnyen megfeledkezhetünk róla. A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.
 

Az ünnepi időszakban a lakástüzek száma is megemelkedik, tavaly decemberben harmincegy otthonban keletkezett tűz Fejér vármegyében, vagyis átlagosan minden nap kigyulladt egy lakás. Ilyenkor az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely – ahogyan a sárbogárdi irodában is történt – a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni, a kisebb lángolást eloltani és a tűzoltókat értesíteni. Ezzel a sérülések és a kiterjedt tűzesetek, a nagyobb károk is megelőzhetőek. A füstérzékelők a hangos sípolásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre. - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!