A téli hangulat kelléke vagy a biztonság ellensége

2023.12.30. 11:00

A forralt bor rejtett veszedelmei

Az téli időszak egyik kedvenc itala a forralt bor, nem csak melegítő élményt nyújt, de veszélyeket is rejt. Most azt is megmutatjuk, hogy a forralt bor fogyasztása, milyen kockázatokkal járhat.

Hajdú Marianna

Fotó: Pixabay

Az adventi időszakban a forralt bor a hangulat meghatározó eleme, egy különleges, édes és melegítő ital, amely otthoni kandallók mellett és a városi vásárok zsibongásában egyaránt népszerű. De amíg a fűszeres illatok és a kellemes ízek elvarázsolnak, egy fontos üzenetet nem szabad figyelmen kívül hagynunk: a forralt bor fogyasztását követően vezetni tilos!

A Fejér vármegyei rendőrség közösségi oldalán megosztott figyelmeztetése arra igyekszik rávilágítani, hogy a forralt bor alkoholtartalma távolról sem elhanyagolható. A népszerű tévhit, miszerint a forralt borban az alkohol jelentős része elpárolog, csalóka és veszélyes. 

Valójában ezek az italok 7 és 10 százalék közötti alkohol tartalommal rendelkeznek, ráadásul a hozzáadott cukor miatt az alkohol gyorsabban szívódik fel a szervezetben.

A helyzet súlyosságát hangsúlyozza, hogy a forralt borból származó alkohol már a száj- és gyomornyálkahártyán keresztül felszívódik, ami gyorsabb befolyásoltságot eredményez, mint más alkoholos italok esetében.

Egy 80 kilogrammos férfiaknak körülbelül 2,5 órára, míg egy 60 kilogrammos nőnek több mint 3 órára van szükségük ahhoz, hogy a szervezetük lebontsa egy pohárnyi  - 2,5 deciliter - forralt bor alkoholtartalmát!

De ne feledjük, hogy ezek az időszakok változhatnak számos egyéni tényezőtől függően, mint például az egészségi állapot vagy a fáradtság szintje.

A rendőrség tanácsa egyértelmű: soha ne vezessünk járművet forralt bor fogyasztása után. Az alkohol gyors felszívódása miatt a befolyásoltság tünetei hamarabb és erősebben jelentkezhetnek, ami alááshatja a veszélyérzetet, a figyelmet, a tájékozódást, és a mozgáskoordinációt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!