Kék hírek

2023.08.02. 10:15

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

Augusztus elsején egy Honvéd utcai lakás fürdőszobájában a szén-monoxid-érzékelő jelzése figyelmeztette a lakókat a mérgező gáz veszélyére – tájékoztatta lapunkat a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Déri Brenda

Forrás: Pixabay

Mint írják a társasházi lakásban az átfolyós vízmelegítő működése közben keletkezett szén-monoxid Székesfehérváron, de szerencsére volt érzékelő készülék és időben jelzett is.

Annak ellenére, hogy a megyeszékhely hivatásos tűzoltói átszellőztették a lakást és a nyílt égésterű gázkészüléket ismételten bekapcsolták a műszeres mérések még mindig kimutatták a szén-monoxidot, így a katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót, amelynek szakembere a helyszínre érkezett.

Személyi sérülés nem történt – fogalmaztak –, majd hozzátették, hogy sokan tévesen, a fűtési szezonhoz kötik a mérgező gáz kialakulását. Ám több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye ezekben a lakásokban egész évben fenyeget. Éppen ezért fontos a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása, a gázkészülék rendszeres ellenőriztetése, karbantartása, valamint egy megbízható szén-monoxid-érzékelő alkalmazása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!