A tűzszerészek elszállították a robbanóeszközt

2023.07.16. 13:50

Repeszbombát talált egy fürdőző a Velencei-tóban

A rendőrség szombaton kiüríttette Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget, mert egy második világháborús robbanóeszközt talált egy strandoló vízben, amit ki is vitt a partra – jelentette az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred ügyelete.

Tihanyi Tamás

Bármikor kerülhet elő újabb fel nem robbant robbanóeszköz a Velencei-tóból

Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

A helyszínre érkezett tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban – a katonák a veszélyes eszközt már elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre. Érdekesség, hogy ez egy olyan robbanótest volt, amit egy eredetileg német, 10,5 cm-es tüzérségi gránátból alakítottak át légibombává a szovjetek, saját gyújtószerkezetük rászerelésével. Az eszköz a vízbe csapódva nem robbant fel: ilyen eset számtalanszor előfordulhatott az 1944 végén, 1945 elején végrehajtott hadműveletek során a Velencei-tó térségében.

Az eset kapcsán a tűzszerészek közösségi oldalukon ismét hangsúlyozták, mi a teendő ilyenkor. Ha valaki már kiemelte a feltételezett eszközt, óvatosan eressze vissza az iszapba, eredeti pozíciójába. Amennyiben lehetséges, próbálja megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal, vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal. Amennyiben a jelölésre a vízmélység miatt nincs lehetőség, akkor  meg kell keresni a legközelebbi partra vezető utat, a part felé haladva pedig számolni kell a lépéseket. Partra érve haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget!

A területet lezárták és a repeszbombát elszállították a gárdonyi kempingből
Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!