Sokan az autójukból fotózták az egy helyben lebegő "kamerákat"

2023.05.09. 15:36

Miért repked ez a sok drón a fehérvári utak fölött? (videóval)

Sokan nézegettek kedd délelőtt az ég felé Székesfehérváron, ugyanis drónok lebegtek több forgalmas út fölött. Megkérdeztük a rendőrséget, vajon ők "reptetik-e" a drónokat.

Házi Péter

Fotó: Shutterstock

A közösségi oldalon számos fotót osztottak meg ma délelőtt és déltájban az emberek arról, hogy több forgalmas székesfehérvári út fölött drónok lebegtek és figyelték a forgalmat hosszabb időn át. Többen azért is tették fel a facebookra ezeket a képeket, hogy az autóstársakat figyelmeztessék, ne hajtsanak gyorsan, mert annak drága vége lesz. 

Megkérdeztük a rendőrséget, valóban az ő drónjaik repülnek Székesfehérvár fölött? Arra is kíváncsiak voltunk, miket tudnak figyelni, szűrni egy drón segítségével. Nézik-e a sebeségtúllépést, esetleg a kézből telefonálást vagy a piros lámpán való áthajtást? Milyen gyakran zajlik ilyen, drónos közlekedésfigyelés? Kell-e erről előre tájékoztatni a lakosságot? Illetve, honnan lehet tudni, hogy ezek rendőrségi drónok és nem valaki jogosulatlan repked a város fölött?

A válaszadás ügyében türelmet kértek, végül egy közleményt kaptunk, melyből kiderül, a közlekedésbiztonság javítása érdekében az elmúlt napokban az ellenőrzéseken a rendőrök drónt is bevetettek, melynek során sajnos számos esetben szembesültek jogsértő magatartással. Mint írták, a vármegye bármely pontján, bármikor számíthatnak a közlekedők rendőri jelenlétre, drónos forgalomellenőrzésre is a következő hetekben, hónapokban.
 

A Fejér vármegyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint a területükön az elmúlt héten 47 közlekedési baleset történt, azok közül nyolc végződött személyi sérüléssel. A balesetekben összesen tízen sérültek meg. Összesen 207 esetben kellett intézkedniük az egyenruhásoknak gyorshajtás, tilos jelzésen áthaladás, előzési tilalom, a kanyarodási szabályok, illetve záróvonal figyelmen kívül hagyása, valamint a követési távolság be nem tartása miatt. További 146 esetben pedig a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt léptek fel a rendőrök. Ittas járművezetés miatt 11 esetben történt intézkedés.  

 Az egyenruhások az említett időszakban 94 szabálysértési eljárást kezdeményeztek, 436 helyszíni és 235 közigazgatási bírságot szabtak ki, és 18 közigazgatási eljárást kezdeményeztek.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!